Министърът На Финансите Представи Приоритети На Правителствената Икономическа Политика

Министърът На Финансите Представи Приоритети На Правителствената Икономическа Политика

Днес министърът на финансите Пламен Орешарски взе участие в панела „Финансов прогрес и перспективи” в рамките на Шестата кръгла маса на представителите на бизнеса и българското правителство. Форумът на тема „Икономически и бизнес перспективи на България до 2010 г.” бе организиран от авторитетното икономическо издание „The Economist”.

По врене на кръглата маса министър Орешарски представи приоритетите в икономическата политика на българското правителство. „Правителствените приоритети обхващат основните сфери на развитие на страната и е важно те да бъдат балансирано таргетирани във времето, най-вече от гледна точка на ограничените финансови възможности на бюджета и необходимостта от запазването на устойчива макроикономическа политика”, подчерта в изказването си той.

Във връзка с поддържането на устойчива фискална позиция и създаване на условия за висок икономически растеж, финансовият министър увери участниците, че българското правителство ще продължи да работи в следните посоки:

- засилване ролята на частния сектор в икономиката и запазване размера на публичните разходи под 40% от БВП;

- поддържане на циклично балансиран бюджет;

- адаптиране на данъчната политика и структури с оглед засилване потенциала за растеж и събираемостта на приходите.

Министърът на финансите Пламен Орешарски допълни още, че усилията на българското правителство ще бъдат насочени и към провеждане на балансирана социална политика и ефективно усвояване на средствата от Европейския съюз.

Финансовият министър обърна внимание и на програмното бюджетиране като съществен модел за повишаване на качеството на публичните финанси. В тази връзка той допълни, че през тази година всички министерства ще изготвят тригодишни програмни бюджети, взимайки под внимание политиката на консолидирания сектор.

Към министър Орешарски бяха отправени няколко въпроса от присъстващите на панела. Някои от тях бяха насочени към управлението и усвояването на средствата от европейските фондове, данъчната политика на правителството и експортната политика.

• На въпрос на г-жа Делиа Мет-Кон, старши консултант в Economist Intelligence Unit и председател на тазгодишната конференция - за администрирането на Структурните и Кохезионния фонд, министър Орешарски отговори, че в момента МФ е координатор на предприсъединителните фондове ФАР, ИСПА и САПАРД. Той подчерта, че тази структура на координация ще се запази и след 2007 г., когато ще започне усвояването от Структурните и Кохезионния фонд. Министърът на финансите уточни, че има шест оперативни програми към новите еврофондове, които се управляват от шест различни ведомства, но координатор е МФ. Министър Орешарски допълни, че този модел на управление е взаимстван от добрите европейски практики както от някои от по-старите членки на ЕС, така и от последно присъединилите се.

• Във връзка с процента усвояемост на средствата от еврофондовете през първата половина на членството, министър Орешарски не се ангажира с конкретна цифра, но подчерта, че ще се търси максимален процент усвояемост, избягвайки грешките на страните от последната вълна на присъединяване.

• След като очерта основните политики на правителството в областта на данъчното законодателство за следващата година, министър Орешарски отговори и на конкретен въпрос, свързан с възможността за диференциран подход на ДДС в туристическия сектор. Министърът на финансите заяви, че новият проект на закон за ДДС, изготвен от МФ, има изключително хармонизационна цел по отношение на европейското законодателство и в тази връзка новият проект на закон няма фискални цели. Конкретно на въпроса за по-ниска ставка върху пакета туристически услуги, той уточни, че подходът е еднакъв във всички страни-членки на Еврозоната, т.е. те се облагат с основната ставка на ДДС за конкретната държава. Изключение правят хотелиерските услуги, за които има различен подход в различните държави от ЕС. В тази връзка министърът заяви, че независимо от единната ставка в България, МФ ще направи предложения в тази посока. Конкретните параметрите на фискалната политика по линия на хотелиерските услуги ще бъдат предложени през есента, каквато е обичайната практика на министерството, уточни финансовият министър в заключение.

• В контекста на експортната политика Пламен Орешарски уточни, че правителството ще насочи усилията си в посока на стимулиране на износа, както и на насърчаването на чуждите инвестиции в България.

ИЗКАЗВАНЕ НА МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ШЕСТАТА КРЪГЛА МАСА НА БИЗНЕСА И ПРАВИТЕЛСТВОТО, ОРГАНИЗИРАНА ОТ СП. “THE ECONOMIST”

Времето