Българското Правителство Е Готово Да Положи Всички Усилия За Гарантиране Членството На Страната Ни В Ес

Българското Правителство Е Готово Да Положи Всички Усилия За Гарантиране Членството На Страната Ни В Ес

Днес, в Брюксел, министърът на финансите Пламен Орешарски се срещна с Данута Хюбнер, европейски комисар по регионална политика. На срещата присъства и Меглена Кунева, министър по европейските въпроси.

„Въпреки значителният напредък, който страната ви е постигнала, все още има какво да се върши”, заяви по време на срещата европейски Комисар Хюбнер.

Министър Орешарски увери представителя на ЕК, че българското правителство е готово да положи всички усилия в оставащите месеци, за да гарантира, че България ще е надежден и достоен член на ЕС.

Министърът на финансите запозна комисар Хюбнер и с конкретните постижения на страната ни в областта на въвеждането на европейското законодателство; осигуряването на бюджетна гъвкавост; изграждането на структурите за управление и участие във фондовете на ЕС; подготовката на програмните документи, свързани с Националния план за развитие, както и подготовката на системата от проекти за периода 2007 – 2013г.; финансовото управление и контрол; наблюдението и оценка.

Пламен Орешарски изрази пред европейския комисар очакването на българското правителство, че ще бъдат спазени политическите договорености, постигнати в хода на присъединяването на България към ЕС, а именно – страната ни да получи равно третиране с десетте нови страни-членки, както и да бъде отчетен реалният напредък на страната ни през последната година.

На срещата министър Орешарски благодари за ефективното сътрудничество с Генерална Дирекция „Регионална политика”, в резултат на което българските структури са постигнали значителни резултати в изпълнението на ангажиментите ни по Глава 21 „Регионална политика и координация на структурните инструменти”.

Водещи новини

Времето