Агенция Moody’S Присъди Инвестиционен Рейтинг На България

Агенция Moody’S Присъди Инвестиционен Рейтинг На България

Днес, 1 март 2006 година, международната рейтингова агенция Moody’s повиши рейтинга за облигациите и банковите депозити в чуждестранна валута, както и рейтинга за облигациите в чуждестранна и местна валута на Ваа3/Р-3. Рейтингът за банковите депозити в местна валута също бе повишен на Ваа1. Перспективата за всички тези рейтинги е стабилна. Насоката за местна валута е непроменена - Aa3.

След това последно увеличение рейтингът на страната от всички кредитни агенции става изцяло от инвестиционен клас.

Според официалното съобщение на агенция Moody’s, разпространено по световните агенции, повишаването е резултат от значителните постижения в ключови области и краткосрочните перспективи за присъединяване към ЕС. Според Moody’s „финансовата позиция на правителството и качеството на неговите институции са достигнали такъв момент, при който може да се счита, че България е страна с инвестиционен рейтинг. Евентуалното приемане на страната в ЕС през следващата година следва да затвърди тези постижения и да даде тласък за продължаване на реформите.”

Moody’s подчертава редица положителни промени, които настъпиха в икономическата и социално-политическата сфера през последните години. Правителството демонстрира впечатляваща ангажираност в посока на фискална консолидация. Бързият икономически растеж и фискалните излишъци доведоха до голямо намаляване на нивото на държавен дълг, силно подобрявайки финансовата му позиция. Освен това наскоро правителството предплати значителна част от оставащия дълг към МВФ и Световната банка.

Moody’s отбелязва, че структурните реформи в икономиката очевидно имат благоприятно въздействие, тъй като преките чуждестранни инвестиции и ръстът на износа са много силни, а безработицата е спаднала. България обяви намерението си да стане член на ERM2 при присъединяването и може – ако всичко върви по план, да приеме еврото още през 2009 г. Рейтинговата агенция също така отбелязва, че банковата система също е укрепена – с повишена степен на регулиране и надзор.

Независимо от тези положителни тенденции от Moody’s подчертаха, че остават няколко риска. По-конкретно, през 2005 г. дефицитът по текущата сметка достигна почти 15% от БВП при запазване на силен ръст на кредитирането и високи нива на външния дълг. Въпреки че това е често срещано явление в страните, участващи в процеса на конвергенция в ЕС, този голям дисбаланс, съчетан със системата на валутен борд, прави България до известна степен уязвима за сътресенията и бързите промени в отношението на инвеститорите.

Въпреки това от Moody’s отбелязват, че независимо от това, че вероятността от нестабилност е ниска, в случай на подобно сътресение правителството и банковата система изглеждат достатъчно стабилни, за да се противопоставят на евентуална криза по начин, съответстващ на страна с рейтинг Ваа. Освен това международната конкурентноспособност не изглежда сериозен проблем и икономическите резултати се запазват стабилни.

„Това е една добра новина за България”, коментира финансовият министър Пламен Орешарски. Той подчерта решимостта на правителството за провеждане на строга фискална политика, съчетана със социална отговорност при спазване на приоритетите за членство на страната в ЕС. Внимателно следим, допълни министър Орешарски, външноикономическите баланси като няма да допуснем сътресения и уязвимост на страната към външни шокове.

Водещи новини

Времето