България Прилага Всички Необходими Мерки За Поддържане На Макроикономическата Стабилност

България Прилага Всички Необходими Мерки За Поддържане На Макроикономическата Стабилност

Днес министърът на финансите Пламен Орешарски се срещна с еврокомисаря, отговарящ за вътрешния пазар Чарли Макриви и с директора на Генерална Дирекция „Разширяване” Майкъл Лий. По време на разговорите финансовият министър увери представителите на ЕК, че България прилага всички необходими мерки, за да не се породят съмнения относно макроикономическата стабилност на страната. На срещите присъства и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

Основна тема на разговор беше подготовката на България за членство в ЕС в контекста на предстоящия мониторингов доклад на ЕК, който трябва да бъде публикуван през месец май тази година.

По време срещите, от страна на ЕК, високо бяха оценени мерките на българското правителство в областта на застраховката „Гражданска отговорност” и защитата на интелектуалната собственост. Като положителни бяха определени и последните варианти на проектите на закони за концесиите и за обществените поръчки.

От разговорите стана ясно още, че предстои финализиране на хармонизацията на българското законодателство с това на Общността по линия на директивата за взаимното признаване на дипломите и квалификациите. В тази връзка министър Кунева посочи, че очаква процесът да бъде завършен през месец юни с приемането от НС на законопроекта за образователните квалификации и професионалното обучение.

Другите дискутирани теми бяха свързани с мерките на българското правителство в областта на борбата с корупцията, реформата в съдебната система и интегрирането на ромите. Обсъден бе и въпросът с бюджетните резултати, като страната ни получи положителна оценка за реализирания през миналата година бюджетен излишък.

Водещи новини

Времето