Министърът На Финансите Пламен Орешарски Се Срещна С Албанския Си Колега Ридван Боде

Министърът На Финансите Пламен Орешарски Се Срещна С Албанския Си Колега Ридван Боде

Днес министърът на финансите Пламен Орешарски се срещна с финансовия министър на Република Албания г-н Ридван Боде.

В делегацията от Албания присъстваха още заместник-министърът на финансите Флорйон Мима, както и главни директори от Министерство на финансите на Албания, отговарящи за митници, данъци, държавно съкровище и бюджет.

Сред основите теми на разговор бяха опитът на двете страни в областта на управлението на финансите и икономиката. В рамките на срещата министър Орешарски запозна албанския си колега с опита на страната ни в преговорния процес по присъединяването в Европейския съюз, със стартиралата реформа в приходната администрация у нас, бюджетната процедура и управлението на държавния дълг.

На срещата стана ясно, че Албания предстои да подпише с Европейската комисия Споразумение за асоциирано членство в ЕС. В тази връзка министър Пламен Орешарски изрази готовността на българското Министерство на финансите да сътрудничи на албанската страна чрез опита в процеса на присъединяване на България към ЕС. „Ние сме заинтересовани целият балкански регион да се интегрира в Европейския съюз и затова сътрудничеството между страните е изключително важно”, подчерта министърът.

Албанският министър на финансите благодари на българския си колега за поканата и посочи, че опитът на Българя в процеса на евроинтеграция ще бъде изключително полезен за страната му. Ридван Боде изрази и желанието си за създаване на условия за увеличаване на търговския обмен между двете страни и увери министър Орешарски, че Албания е готова да премахне всички съществуващи икономически бариери в тази насока.

Предстои подписване на Меморандум за разбирателство между двете министерства с цел по-тясното сътрудничество между страните.

Времето