България Ще Се Стреми Да Надмине Новите Членки На Ес В Усвояването На Средствата От Общността

България Ще Се Стреми Да Надмине Новите Членки На Ес В Усвояването На Средствата От Общността

България ще се стреми да надмине новите страни-членки на Европейския съюз в усвояването на средствата от еврофондовете. Това заяви днес, на публична дискусия по Националния план за развитие за периода 2007-2013 г. и оперативните програми към него, министърът на финансите Пламен Орешарски. Форумът бе организиран от Икономическия и социален съвет.

В дискусията участваха заместник-министърът на финансите Любомир Дацов, директорът на дирекция „Управление на средствата от ЕС” Боряна Пенчева, изпълнителният директор на АИАП Петър Чобанов, както и други представители на правителството, синдикатите и бизнеса.

По време на кръглата маса министър Орешарски посочи още, че българското правителство ще се съсредоточи върху точно идентифициране на целите и мерките, които да залегнат в НПР и ОП преди представянето им пред ЕК. Той подчерта, че особени усилия ще се положат за подготовката на капацитета на страната ни за усвояване на средствата от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС. „Не трябва да се влияем от цифрите, а от готовността ни да усвояваме предвидените за България средства”, посочи финансовият министър.

Друг дискутиран въпрос бе свързан с приоритетите в оперативните програми по отношение израстването на информационното общество у нас. Тук Пламен Орешарски посочи, че в повечето оперативни програми има възможност да залегнат мерки и цели, каквито са тези за развитието на информационните технологии.

На форума бе обсъден и въпросът за възможността социално-икономическите партньори и гражданските организации да са едновременно бенефициенти по различни проекти и техни изпълнители. В тази връзка заместник-финансовият министър Любомир Дацов уточни, че правилата на законодателството на Общността не позволяват подобна схема, тъй като бенефициентите провеждат търговете и не е възможно в същото време те да бъдат и изпълнители на проектите.

Останалите дискутирани теми бяха свързани със: средствата за реализиране на оперативна програма „Конкурентноспособност”, поетите от България ангажименти в сферата на екологията, условията са съфинансиране при усвояване на средствата от ЕС, административния капацитет, субектите в процеса, както и възможността на социално-икономическите партньори да предоставят консултантски услуги на земеделските производители.

Водещи новини

Времето