Приключи Третата Операция Срещу Нелегалния Внос На Акцизни Стоки

Приключи Третата Операция Срещу Нелегалния Внос На Акцизни Стоки

Приключи третата поредна операция срещу нелегалния вносна акцизни стоки, която се проведе през месец февруари на граничните пунктове Капитан Андреево, Кулата и Калотина. Акцията се осъществи от Министерството на Финансите (Агенция “Митници” и Националната Агенция по Приходите) в сътрудничество с НСБОП. Операцията беше планирана и изпълнена с помощта на консултантите от “Краун Ейджънтс”. Предишните две операции срещу нелегалния внос на акцизни стоки се проведоха през декември 2005 г. и януари 2006 г.

Целта на акцията бе ограничаване на нелегалния внос на акцизни стоки от безмитните магазини по граничните контролно-пропускателни пунктове чрез проверки на преминаващите границата и непрекъснато наблюдение на безмитните магазини. Мобилните групи на Агенция “Митници” и екипи на НАП извършваха денонощни проверки и наблюдение на безмитните магазини на граничните пунктове.

Бяха извършени общо 1439 проверки на преминаващите през граничните пунктове. Нарушения бяха открити при 55% от проверките на ГКПП Капитан Андреево. При 21.84% от проверките на ГКПП Кулата бяха открити нарушения. Опитите за контрабанда на този пункт намаляват в сравнение с предишната операция. На ГКПП Калотина се запазва почти същото ниво – нарушения бяха засечени при 25.65% от проверките.

Конфискувани бяха общо 422 300 къса цигари, като по този начин бяха предотвратени щети за държавния бюджет в размер на 46 453 лева. По време на операцията бяха събрани данни за промените в оборота на безмитните магазини. След сравнение с данните от предходния месец беше установено, че средният оборот на някои магазини се е понижил значително за периода, когато са били под наблюдение. Средните промени в общия оборот на безмитните магазини на всеки от трите гранични пункта са:

ГКПП Капитан Андреево

Входящо платно (3 магазина) -1.44%

Изходящо платно (3 магазина) -25.16%

ГКПП Кулата

Входящо платно (няма)

Изходящо платно (3 магазина) - 26.94%

ГКПП Калотина

Входящо платно (3 магазина) +22.71%

Изходящо платно (4 магазина) +4.68%

Водещи новини

Времето