Ебвр Даде Положителна Оценка На Фискалната Политика На България

Ебвр Даде Положителна Оценка На Фискалната Политика На България

Европейската банка за възстановяване и развитие даде положителна оценка на фискалната политика на българското правителство. Това стана ясно днес след срещата на министъра на финансите Пламен Орешарски с президента на ЕБВР Жан Люмиер.

Основните теми на разговор бяха ключовите аспекти, залегнали в Стратегията на банката за страната за периода 2005-2007 г., приета от Борда на директорите на банката в края на миналата година. Обсъдена бе и подкрепата на ЕБВР в усвояването на средствата от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС, развитието на частния сектор в страната, както прилагането на Публично-частното партньорство в изграждането на големи инфраструктурни проекти.

Жан Люмиер благодари за доброто сътрудничество и подчерта важната роля на Стратегията за бъдещите отношения между правителството и ЕБВР. Президентът на банката изрази готовността и ангажираността на институцията за подкрепа на България в подготовката й за членство в ЕС. Люмиер допълни, че усилията на банката ще бъдат насочени към реализирането на инфраструктурни проекти чрез Публично-частно партньорство, разработване на инвестиции в общините, както подкрепа на частния сектор като цяло. Жан Люмиер заяви още, че предизвикателствата, които стоят пред съвместната дейност на банката и правителството, са свързани с повишаване на чуждестранните инвестиции, създаването на повече работни места и подкрепата за повишаване конкурентноспособността на българските компании.

Финансовият министър Пламен Орешарски изтъкна, че българското правителство високо цени ролята на ЕБВР в частния сектор и приветства намерението на банката за продължаване политиката за инвестиции в тази сфера.

Времето