Министър Пламен Орешарски Участва В Откриването На Международен Икономически Форум

Министър Пламен Орешарски Участва В Откриването На Международен Икономически Форум

Днес, 09.02.2006 г., министърът на финансите Пламен Орешарски присъства на откриването на двудневния семинар на ЕБВР „Инвестиции в производството и промишления сектор в страните от Югоизточна Европа”. Развитието на производствения сектор в региона, повишаване на конкурентноспособността на местните предприятия и насърчаване на чуждите инвестиции на зелено са основните теми, които ще се дискутират на семинара.

На откриването присъстваха президентът на ЕБВР Жан Люмиер, заместник-министър председателят и министър на финансите на Холандия Герит Залм, министър-председателят на Република България Сергей Станишев, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и други представители на правителството.

В изказването си при откриването Пламен Орешарски благодари на президента на ЕБВР за избора на страната ни за домакин на форума. Финансовият министър посочи, че през последните 15 години ЕБВР е допринесла изключително много за осъществяването на икономическите реформи в България. Той подчерта, че в резултат на постигнатата макроикономическа стабилност банката е увеличала инвестициите си повече от два пъти през последните три години.

Финансовият министър изтъкна също така, че оценява високо ролята на банката за подготовката на проекти, кандидатстващи за финансиране от Кохезионния фонд на ЕС и Европейския фонд за регионално развитие. Няколко европейски кредитни институции чрез инициативата JASPERS на ЕК значително ще подпомогнат България при съ-финансирането на големи инвестиционни проекти.

Пълният текст от изказването на министър Пламен Орешарски може да прочетете в секция „Изказвания”.

Времето