България Погаси Предсрочно 151.4 Млн. Евро Дълг Към Мвф

България Погаси Предсрочно 151.4 Млн. Евро Дълг Към Мвф

Днес - 1 февруари 2006 г., беше осъществена операция по предсрочно погасяване на част от задълженията на Република България към Международния валутен фонд (МВФ) в размер на 151.4 млн. евро. Обект на транзакцията са шест транша от Двугодишното Стенд-бай споразумение, сключено между Република България и МВФ на 27 февруари 2002 г.

Това е втората операция на предсрочно погасяване на задължения към МВФ през последните месеци след операцията в края 2005 г. по предплащане на три транша от Разширеното тригодишно споразумение с МВФ от 1998 г. в размер на 147.4 млн. евро.

Остатъкът на дълга на Република България към Международния валутен фонд след извършените операции по оперативни данни е в размер на 325.3 млн. специални права на тираж (СПТ) или приблизително 393.7 млн.евро.

Осъщественото предплащане на част от задълженията към МВФ ще доведе до намаляване на външния държавен и държавногарантиран дълг, който по оперативни данни към 31.12.2005 г. възлиза на 5,390 млрд. евро или 25.5% от БВП

Операцията ще способства за намаляване уязвимостта на икономиката от отрицателни външни шокове, като компенсира нарастването на частния външен дълг и ще спомогне за постепенното намаляване на брутния външен дълг като дял от брутния вътрешен продукт (БВП).

След второто предсрочно погасяване на шест транша от Двегодишното Стенд-бай споразумение с МВФ от 2002 г. се очаква фискалният резерв по оперативни данни към края на месец февруари възлезе на около 4,0 млрд. лв.

Водещи новини

Времето