Публикуван Е Работен Проект На Закон За Договорите За Финансово Обезпечение

Публикуван Е Работен Проект На Закон За Договорите За Финансово Обезпечение

От днес на Интернет-страницата на Министерство на финансите може да намерите работен проект на нов Закон за договорите на финансовите обезпечения.

Изготвянето на законопроекта се налага с цел хармонизиране на националната регламентация с директива 2002/47 на Европейския съюз в областта на финансовите услуги за създаване на специален правен режим за договорите за финансово обезпечение. Новият закон трябва да гарантира надеждност, сигурност и ефективност на договорите за обезпечения.

Проектът определя кръга на лицата, които могат да бъдат страна по договор за финансово обезпечение. С оглед правна сигурност и защита интересите на правните субекти, от този кръг са изключени физическите лица и такива юридически лица, които не са професионални участници на финансовия пазар. По този начин се гарантира тези, които не притежават необходимия професионален опит, да бъдат предпазени от неблагоприятни правни последици.

Новите текстове въвеждат и понятието «финансово обезпечение» - това са парични вземания (с изключение на парите в наличност) и финансови инструменти (налични и безналични ценни книжа), които по силата на договор за финансово обезпечение се използват за гарантиране изпълнението на основни финансови задължения между посочените категории правни субекти.

Законопроектът урежда не само договорите за залог, но и договорите за прехвърляне на права с цел обезпечение на финансови задължения между посочените по-горе правни субекти, каквато регламентация е непозната на действащото в момента българско право.

Предстои съгласуването на текстовете преди внасянето им за обсъждане в Министерски съвет. На страницата на Министерство на финансите е отворен специален форум за мнения.

Водещи новини

Времето