Световната Банка Препоръча Да Пазим Макроикономическата Стабилност

Световната Банка Препоръча Да Пазим Макроикономическата Стабилност

Ускореното икономическо развитие е това, което ще спомогне за успешната интеграция на страната ни в Европейския съюз. Това заяви днес, в рамките на дискусионен форум за представянето на икономически доклад на Световната банка за България, министърът на финансите Пламен Орешарски.

На кръглата маса, която се проведе в Министерски съвет, участие взеха Ананд Сет – директор на СБ за България, Румъния и Хърватия, Румен Овчаров – министър на икономиката и енергетиката, икономисти от СБ, членове на българското правителство, работодателски, синдикални и неправителствени организации, както и представители на международните финансови институции.

Обсъждането на документа, озаглавен „България: Пътят към успешна интеграция в ЕС – политически дневен ред”, протече в няколко тематични блока. Първият от тях бе свързан с необходимостта от повишаване на количеството и качеството на човешкия капитал. В тази област банката препоръча на българското правителство да продължи усилията си за осъвременяване уменията на работната сила и най-вече за провеждане на реформа в образованието.

Следващата дискутирана тема бе транспортната система и нейното усъвършенстване. Представителите на Световната банка посочиха, че в тази сфера е необходимо средствата да бъдат приоритетно разпределяни за поддържане на съществуващата инфраструктурна база, а не за новите инвестиции в транспорта.

Насърчаването на ефективното и прозрачното управление на публичния сектор, както и по-нататъшното преструктуриране на публичните разходи, бе следващият акцент от проведения форум. Световната банка даде положителна оценка на проведените в страната реформи, насочени към усъвършенстване на функционирането на публичния сектор. Ананд Сет и екипът му препоръчаха на българското правителство да продължи да полага усилия върху: повишаване ефективността на разходите в сферата на здравеопазването и социалното подпомагане; разширяване на програмното бюджетиране; внедряване на информационна система за финансово управление в бюджетния сектор; прилагане на стратегии за борба с корупцията, както и осигуряване на прозрачност и конкуренция в областта на обществените поръчки.

По време на кръглата маса бе обсъден и въпросът, свързан с необходимостта от усъвършенстване на пазара на труда в страната. В тази връзка банката подчерта, че са необходими намаляване на данъчно-осигурителната тежест върху заплатите, провеждане на политика за гъвкаво използване на срочни трудови договори и променливо работно време, засилване на връзката между размера на заплатите и трудовото изпълнение, привеждане на размера на помощите за безработица в съответствие със средните нива в страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Последната, но не и по важност тема, бе фокусирана върху подобряване на работата на съдебната система и намаляване сложността на нормативната уредба. Представителите на банката оцениха положително подобряване на инвестиционния климат в страната и препоръчаха на правителството да се съсредоточи върху опростяване на регулативните режими в страната с цел по-лесен достъп и изход в и от сферата на бизнеса.

В края на форума министърът на финансите Пламен Орешарски благодари на Ананд Сет и екипа му за обективния поглед на изготвения доклад за икономическата ситуация в страната. Директорът на Световната банка за България, Румъния и Хърватия се съгласи с министъра на финансите Пламен Орешарски, че важно условие за постигане на дискутираните реформи е запазването на макроикономическата стабилност в страната.

Пълният текст от доклада на Световната банка може да прочетете на Интернат-страницата на Министерство на финансите, секция „Нормативни документи”, „Доклади и анализи”, „Други”.

Времето