Вторият Преглед На Предпазното Споразумение С Мвф Приключи Успешно

Вторият Преглед На Предпазното Споразумение С Мвф Приключи Успешно

Вторият преглед на предпазното споразумението между българското правителство и Международния валутен фонд приключи успешно. Това съобщи на заключителната пресконференция министърът на финансите Пламен Орешарски. В пресконференцията участваха още Ханс Фликеншийлд – ръководител на мисията на фонда, управителят на БНБ Иван Искров, постоянният представител на МВФ в страната Джеймс Роуф, както и Робърт Хагеман – новият ръководител на мисията на МВФ за България.

„По време на разговорите с представителите на фонда се договорихме за по-гъвкав подход по отношение на фискалната политика на правителството за 2006 г.”, посочи министър Орешарски. Той обясни, че в меморандума с фонда е залегнало постигането на 3 % бюджетен излишък за тази година, като е оставена опция при следващия преглед на споразумението, фискалната цел да се промени в зависимост от изменението на дефицита по текущата сметка.

Министърът на финансите Пламен Орешарски отбеляза, че вече са налице благоприятни прогнози относно дефицита по текущата сметка. Той допълни, че по време на мисията на фонда е било отчетено успешното изпълнение на мерките, предприети досега и са били дискутирани други структурни мерки, както и срокове за тяхното изпълнение.

Ръководителят на мисията на МВФ в България Ханс Фликеншийлд също изрази задоволство от постигнатото споразумение и представи Робърт Хагеман – новият ръководител на мисията на фонда.

Управителят на БНБ Иван Искров благодари на представителите на международната финансова институция за по-гъвкавата позиция по време на разговорите и заяви, че е постигнато разбирателство за въвеждане на допълнителни мерки за ограничаване на кредитния растеж в страната.

В отговор на журналистически въпрос, министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че в споразумението с фонда са залегнали и други структурни мерки като: стартиране на реформа в образованието, продължаване на реформите в здравеопазването, мерки свързани с усъвършенстване на пазара на труда, както и мерки за продължаващото преструктуриране на реалния сектор, в това число и приватизацията на няколко електроцентрали.

Водещи новини

Времето