Приключи Едноседмична Акция За Предотвратяване На Опитите За Контрабанден Внос На Акцизни Стоки

Приключи Едноседмична Акция За Предотвратяване На Опитите За Контрабанден Внос На Акцизни Стоки

След успеха на съвместаната операция на Министерство на финансите (Агенция „Митници” и Нациинална агенция за приходите) и НСБОП срещу нелегалния внос на акцизни стоки, която се проведе през месец декември 2005 г., през месец януари 2006 г. се проведе нова едноседмична акция. Операцията бе планирана и изпълнена с помощта на “Краун Ейджънтс”.

Основната цел на проверките бе да се огранични нелегалния внос на акцизни стоки - предимно цигари и алкохол, от безмитните магазини по граничните контролно-пропускателни пунктове на страната. Проверките целяха идентифициране, контрол и конфискация на нелегално внасяните цигари. Осъществено бе и непрекъснато наблюдение на безмитните магазини. Митническите мобилни групи на Агенция “Митници” и екипи на НАП извършиха денонощни проверки и наблюдения на граничните пунктове Капитан Андреево, Кулата и Калотина.

По време на операцията бяха извършени общо 2550 проверки на преминаващите през граничните пунктове. При 565 от проверките бяха открити нарушения. Сравнени с предишната операция през декември 2005, събраните данни от тази операция показват, че опитите за контрабанда на акцизни стоки намаляват - през декември 2005г. бяха установени нарушения при 30.44% от проверките, докато през януари 2006 г. този процент е 22.16 на сто.

В резултат на акцията бяха конфискувани общо 420 120 къса цигари, като по този начин бяха предотвратени щети за държавния бюджет в размер на 46 213 лева.

По време на операцията бе установено, че за времето под наблюдение оборотът в безмитните магазини се е понижил с 15.5%. Получените данни показват, че понижението на оборота е по-малко в сравнение с операцията през месец декември миналата година.

Водещи новини

Времето