Зам.-Министърът На Финансите Димитър Ивановски Представи Икономическата Среда В България На Международна Конференция

Зам.-Министърът На Финансите Димитър Ивановски Представи Икономическата Среда В България На Международна Конференция

Днес, 30.01.2006 г., заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски участва в първия панел на третата годишна конференция на EastEuro link. В същата част на форума презентации представиха още Д-р Алфред Финц – държавен секретар в министерство на финансите на Австрия, Главният секретар в министерство на финансите на Черна Гора – Владимир Каварич, както и Предраг Ковачевич – съветник на министъра на финансите на Сърбия.

В изказването си зам.-министър Ивановски изтъкна, че България разполага със стабилна и динамично развиваща се икономическа среда. Той добави, че правителствената политика е изцяло обвързана със социалната справедливост и подобряване на конкурентноспособността на българската икономика, както и с намаляване на безработицата в страната и подготовка на българския бизнес за европейските предизвикателства.

Димитър Ивановски заяви още, че едно от основните предизвикателства пред страната е подготовката й за усвояване на средствата от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС. Заместник-министърът на финансите разясни ролята на министерство на финансите в поддържането на макроикономическата стабилност и създаването на подходяща пазарна и нормативна рамка, подпомагаща развитието на българския бизнес.

Заместник-министърът изтъкна, че България покрива почти всички изисквания на ЕС в областта на държавните помощи и данъчното законодателство. Той отбеляза и създаването на новата Агенция по приходите, която започна работа на 1 януари 2006 г.

На конференцията зам.-министър Ивановски каза, че за България са предвидени около 2.3 млрд. евро по Структурните и Кохезионния фонд, като разясни, че продължават консултациите с Европейската комисия по стратегическата рамка, приоритетите и оперативните програми, по-които ще се разходват средствата.

Владимир Каварич и Предраг Ковачевич представиха макроикономическите показатели и икономическите реформи, съответно на Черна гора и Сърбия, а тема на презентацията на Алфред Финц беше „Особености в процеса на приватизация в Австрия”.

Времето