България Получава 20.3 Млн. Евро За Наводненията От Фонда За Солидарност На Ес

България Получава 20.3 Млн. Евро За Наводненията От Фонда За Солидарност На Ес

Европейската комисия в Брюксел одобри поисканата от българското правителство помощ за наводненията от Фонда за солидарност на ЕС. Одобрените в Брюксел компенсации от Фонда са на обща стойност 20.3 млн. евро.

Както знаете, след наводненията през 2005 г. България поиска подкрепа от Фонда за солидарност на ЕС, като бяха изпратени две Апликационни форми до ЕК, адресирани до г-жа Данута Хубнер, Комисар по Регионална политика. Одобрените средства по подадените от нашата страна две апликационни форми са съответно 9,7 млн. евро и 10,6 млн. евро. Отпускането на средства следва да бъде одобрено от Европейския парламент.

България внесе първата апликационна форма на 29 юли 2005 г. като информацията в нея бе за първите две вълни от наводнения в периода май-юли 2005 г. Вторият документ бе подаден на 24 август 2005 г., като информацията в него обхващаше щетите от третата вълна на наводненията.

Това е второто решение на Брюксел за материална подкрепа за преодоляване щетите от наводненията след одобрените през октомври 2005 г. 12.3 млн. евро по програма ФАР.

Водещи новини

Времето