България Погаси Предсрочно Дълг Към Мвф И 5 Заема Към Световната Банка

България Погаси Предсрочно Дълг Към Мвф И 5 Заема Към Световната Банка

Министерство на финансите осъществи операции по предсрочно погасяване на външен дълг в размер на 339.1 млн. евро. Операциите беше извършена на две стъпки – в края на 2005 и началото на 2006. Обект на транзакцията бяха три транша от Разширеното тригодишно споразумение с Международния валутен фонд в размер на 147.4 млн. евро и пет заема от Международната банка за възстановяване и развитие в размер на 191.7 млн. евро.

Освен намаляването на външния държавен дълг, който към настоящия момент възлиза на 4 640.2 млн. евро (19.90% от БВП) и подобряване на качествените му характеристики, извършеното предсрочно погасяване способства намаляване уязвимостта на икономиката от отрицателни външни шокове.

Влиянието върху фискалния резерв след тази транзакция е незначително. По оперативни данни размерът на фискалния резерв след приключване на операциите в началото на тази година възлиза на 4,1 млрд. лв.

Предплащането на външен държавен дълг е разгледано на заседание на Министерския съвет и е съгласувано с Международния валутен фонд при втория преглед на предпазното Стенд-бай споразумение.

Времето