Министрите На Финансите И Земеделието Подписаха Споразумението По Програма Сапард За 2005 Г.

Министрите На Финансите И Земеделието Подписаха Споразумението По Програма Сапард За 2005 Г.

Днес, 17.01.2006 г., министърът на финансите Пламен Орешарски и министърът на земеделието и горите Нихат Кабил подписаха годишното финансово споразумение по програма САПАРД 2005 между Република България и Европейската комисия. На събитието присъстваше и Н. Пр. г-н Димитрис Куркулас, ръководител на Делегацията на Европейската комисия в България.

Настоящото споразумение е 8-то по ред финансово споразумение по програма САПАРД, което Република България подписва, а размерът на финансовия ангажимент на Общността за 2005 г. е най-големият от подписаните досега споразумения, изтъкна в изказването си министърът на финансите Пламен Орешарски. Той уточни, че финансовата помощ за 2005 г. е в размер на 75 090 000 евро.

След влизане в сила на меморандума общата стойност на сключените от България финансови споразумения по САПАРД ще достигне 709 милиона лева. Кореспондиращото национално съфинансиране е в размер до 25% от общия размер на публичната помощ по програмата или 236 милиона лева.

Към момента средствата по Годишни финансови споразумения 2000 и 2001 са изцяло изплатени, а по Годишно финансово споразумение 2002 са изплатени 68% от общата му стойност. Размерът на сключените договори с крайни бенефициенти покрива 85% от общия бюджет по влезлите в сила до момента Годишни финансови споразумения и съответно национално съфинансиране.

Водещи новини

Времето