Министърът На Финансите Представи Основните Параметри На Бюджет 2006

Министърът На Финансите Представи Основните  Параметри На Бюджет 2006

Днес, 28 декември 2005 г., министърът на финансите Пламен Орешарски представи основните цели на фискалната политика на българското правителство в контекста на изпълнението на Бюджет 2005 и параметрите на Бюджет 2006.

Министърът Орешарски посочи, че основното, което ще залегне във фискалната политика ще бъде поддържане на фискална устойчивост и макроикономическа стабилност, създаване на предпоставки за устойчив икономически растеж, ефективно бюджетно изготвяне, ефективност на публичните услуги, фискална прозрачност и отговорност на разпоредителите с бюджетни кредити, както и постигане целите за членство в ЕС.

Пламен Орешарски посочи, че през деветте месеца на 2005 г. е регистриран растеж на БВП от 5,6%, което е най-високата стойност за този период на годината от началото на прехода. Министърът допълни, че висок принос за ръста на БВП има вътрешното търсене в страната. Той обясни това с увеличаване на реалните доходи, увеличаване на заетостта в страната, както и финансовите потоци от вън.

Финансовият министър обърна внимание и на реализирания бюджетен излишък от 2% от БВП за 2005 г. Пламен Орешарски посочи, че това е един от най-високите бюджетни излишъци сред новите страни-членки на ЕС. Като основен принос за формиране на излишък той посочи високата събираемост на приходите.

Пламен Орешарски представи и основните акценти в Бюджет 2006, а именно – макроикономическа стабилност, устойчив икономически растеж, повишаване на равнището на социална отговорност, финансиране на дейностите по линия на европейската интеграция, ниво на публичните разходи от 40% от БВП, нулев бюджетен дефицит, по-нататъшно намаление на данъчно-осигурителната тежест, както и нарастване на дела на публичните инвестиции. Министърът обяви и размера на приходите и разходите на балансирания Бюджет 2006 – 18 258 млн. лв.

В тази връзка той допълни, че капиталовите разходи, залегнали в бюджета за следващата година са 2,2 млрд. лв. и бележат ръст от от 31% спрямо 2005 г.

По линия на политиката на доходите на правителството за 2006 г., министър Орешарски акцентира върху увеличението на заплатите в бюджетната сфера с 6% от 1 юли 2006 г., двукратното повишение на месечните брутни заплати на заетите в средното образование с 4% от 1 януари 2006 г. и с допълнителни 6% от 1 юли, както и на нарастването на пенсиите с 5% от началото на следващата година. Финансовият министър заяви още, че разполагаемите доходи на населението ще нарастват и чрез повишаването на необлагаемия минимум при Данък общ доход от 130 на 180 лв. от началото на 2006 г.

В заключение министърът на финансите Пламен Орешарски посочи, че благодарение на благоразумната фискална политика са изпълнени ангажиментите към МВФ, а Бюджет 2005 приключва успешно.

В отговор на журналистически въпрос за бъдещи промени през 2007 г. в корпоративното облагане и данък добавена стойност, министърът отговори, че конкретиката по тези въпроси ще бъде ясна в средата на следващата година, когато напредне изпълнението на Бюджет 2006 и е готов първият вариант на проектобюджета за 2007 г.

Водещи новини

Времето