Приключи 7-То Заседание На Комитета За Наблюдение На Програмите Фар, Испа И Сапард

Приключи 7-То Заседание На Комитета За Наблюдение На Програмите Фар, Испа И Сапард

На 12.12.2005 г. в Министерството на финансите се проведе Седмото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на изпълнението на Програма ФАР, ИСПА и САПАРД с участието на високопоставени представители на екипа за България в ГД „Разширяване” в ЕК и Делегацията на ЕК, както и ръководители на Секторните под-комитети за наблюдение на ниво заместник-министри.

Министърът на финансите и Национален координатор на помощта, г-н Пламен Орешарски, откри форума и изказа благодарност за оказаното съдействие от страна на ЕК и ДЕК, в резултат от което две от Изпълнителните агенции са контрактували над 95% от средствата по Програма ФАР за 2003 г. Беше подчертано, че средствата по Програма ФАР непрекъснато нарастват, като за 2006 г. те ще бъдат в размер на 196,9 млн. евро, което налага повишаване на административния капацитет на всички институции и подобряване на координацията между тях.

Н.Пр. Димитрис Куркулас – ръководител на Делегацията на ЕК в България, подчерта, че е от изключително значение предприемането на своевременни мерки за изпълнение на проектите по Програма ФАР 2004 и 2005, както и за контрактуването на компонентите с удължен период на договаряне по Програма ФАР 2003.

На срещата беше направен преглед на изпълнението на предприсъединителните програми, бяха обсъдени възникнали проблеми и взети решения за тяхното преодоляване.

В заключение г-жа Бриджит Чарнота – ръководител на екипа за България в ГД „Разширяване” подчерта, че критичността, която проявява Европейската комисия, има за цел максималното мобилизиране на българските институции в изключително важния период преди присъединяването и поемането на пълната отговорност от всяка една структура като част от общия механизъм на управление на средствата от предприсъединителните инструменти.

Водещи новини

Времето