Приключи Заключителната Дискусия По Оперативните Програми На Националния План За Развитие

Приключи Заключителната Дискусия По Оперативните Програми На Националния План За Развитие

Днес, 14 декември 2005 г., се проведе четвъртата заключителна сесия на Форума за постигане на консенсус по приоритетите на Оперативните програми на Националния план за развитие на Република България 2007 – 2013 г. (НПР). Форумът се проведе в столичния хотел „Хилтън” от 9:00 ч. Организатор на проявата е Агенцията за икономически анализи и прогнози към Министерство на финансите, със съдействието на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС).

Заместник министърът на финансите Любомир Дацов приветства участниците във форума и изрази задоволство от засилващия се интерес към стратегическия документ - Национален план за развитие. Резултатът от днешната дискусия е много важен, тъй като вече се финализира работата по НПР, извършена от работните групи през последната година и половина, каза заместник-министър Дацов. Той съобщи, че предстои среща на Координационния съвет по НПР, който трябва да одобри плана и оперативните програми към него. „Надяваме се следващата седмица, или на последното за годината заседание на министерски съвет НПР и оперативните програми да бъдат одобрени по принцип”, посочи заместник министърът на финансите.

След одобрение от правителството до края на февруари 2006 г. ще трябва да бъдат получени оценките на оценителите, да се отразят техните препоръки и да приключи работата по НПР, за да започнат преговорите с Европейската комисия. Това може да стане през март или април следващата година, прогнозира заместник-министър Дацов. Надявам се от началото на 2007 г. всички да започнем да изпълняваме Оперативните програми към Националния план за развитие, заяви той.

Заместник-директорът за България на ШАРС Ролан Питон припомни, че Агенцията подпомага процеса на разработване на стратегии в България вече 5 години. Фактът, че виждаме всички заинтересовани страни да участват активно в разработването на НПР ни мотивира да подкрепяме този процес, изтъкна Питон.

Петър Чобанов, изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози, изтъкна, че подготовката на качествени програмни документи, каквито са НПР и Оперативните програми към него, е първата и много важна стъпка към ефективно усвояване на средствата от европейките фондове. Тези документи трябва да дават убедителна мотивация за отпускането на парите от еврофондовете. Българската администрация и социално-икономическите партньори положиха огромни усилия при подготовката на тези документи, изтъкна Чобанов. Той припомни стратегическите цели, записани в НПР - постигане и подържане на висок икономически растеж чрез динамична икономика на знанието в съответствие с принципите на устойчиво развитие и – повишаване на потенциала на човешкия капитал и постигане на равнища на доходи, заетост и социална интеграция, които да осигурят високо качество на живот.

Оперативните програми са осем – ОП «Конкурентноспособност на българската икономика», ОП «Развитие на човешките ресурси», ОП «Транспорт», ОП «Околна среда», ОП «Развитие на селските райони», Регионална ОП, ОП «Развитие на рибарство и аквакултури» и ОП «Развитие на административния капацитет».

За първи път на заключителната сесия на форума бяха представени двете нови програми за България, одобрени от ЕК през септември т.г. - ОП «Развитие на рибарство и аквакултури» и ОП «Развитие на административния капацитет».

Водещи новини

Времето