Приключи Десетият Мониторингов Комитет По Програма Испа

Приключи Десетият Мониторингов Комитет По Програма Испа

На 1 и 2 декември 2005 г. в Парк хотел „Москва”, гр.София, се проведе Десетата редовна среща на Комитета за наблюдение и контрол по прилагане на Програма ИСПА, организиран от дирекция „Управление на средствата от ЕС” в Министерство на финансите.

В Комитета участваха високопоставени представители на Европейската комисия, Делегацията на ЕК в България, Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Министерство на финансите, като национален ИСПА координатор, както и представители от водещи министерства и крайни бенефициенти - общини, социално-икономически партньори и неправителствени организации.

Зам.-министърът на финансите Любомир Дацов откри официално десетия Мониторингов комитет. В своето изказването той акцентира върху наличието на политическа воля за успешна подготовка на страната за присъединяване към ЕС на 1 януари 2007. Той подчерта, че всички български институции осъзнават важността на подготовката за преминаване към разширена децентрализация и получаването на акредитацията по ИСПА през 2006 г. Любомир Дацов потвърди наличието на политическа подкрепа и административен капацитет за тяхното завършване в одобрената нова времева рамка. Правителството работи усилено за изграждане на необходимите структури за управление и усвояване на средствата, които ще ни бъдат предоставени от Структурните фондове на Европейския съюз, увери той.

Г-н Ерих Унтервурзахер, ръководител в ГД “Регионално развитие” на ЕК, поздрави българската страна за значителния напредък при изпълнението на проектите и за полученото одобрение за предоставените средства по ИСПА. Проектите по програмата са 34 на брой и при тях е спазен балансът между инвестициите в секторите транспорт и околна среда. Общият бюджет на тези мерки е 1,510 млрд. евро, а от тях съ-финансирането по ИСПА е 855 млн. евро. Ръководителят на ГД „Регионално развитие” отчете като положителен фактът, че е използвана техническа помощ при подготовката на новите проекти и за повишаване на административния капацитет. Във връзка с изпълнението на мерките Г-н Унтервюрцахер насърчи бързите действия за преодоляване на евентуално забавяне. Той изтъкна положителния пример на проекта „Изграждане на пречиствателна станция за отпадни води в Горна Оряховица”, който трябва да послужи като модел за добра практика, която да се прилага и при други проекти. При изпълнението на мярката е отбелязан добър напредък като активно са включени всички заинтересовани страни. Като позитивен сигнал беше отчетено и задълбочаващото се сътрудничеството с международните финансови институции, чието участие става все по-активно през изминалата година.

В рамките на Мониторинговия комитет бе направен преглед на развитието на всички проекти като бе отделено специално внимание на ключовата ролята на крайните бенефициенти.

Водещи новини

Времето