Стартира Заключителният Етап На Кампанията В Подкрепа На Потреблението На Български Стоки

Стартира Заключителният Етап На Кампанията В Подкрепа На Потреблението На Български Стоки

Днес, 12 декември 2005 г., започва заключителният етап на информационната кампания за стимулиране на българското производство, известна с мотото „Родното е модно”. Министърът на финансите Пламен Орешарски, който даде началото на финалния етап на кампанията заяви, че в него ще се акцентира върху насърчаването на българските производители и произведените в България стоки, които успешно се реализират на външните пазари. Затова и мотото ще бъде разширено до „Родното е модно и навън”, каза министър Орешарски.

„Искаме да стимулираме тези български производители, чиито стоки са доказали своята виталност и конкурентноспособност на външните пазари,” заяви Пламен Орешарски. Идеята е да се стимулират предприемачи, които не се страхуват от конкуренцията на международните стоки, реализират се успешно в страните от европейския и други пазари, и са спечелили доверието на потребителите в чужбина.

За да се отличи успехът им и за да стимулира повишаването на конкурентоспособността на всички български стоки, от тази година Министерство на финансите учредява награда за принос към развитието на българското производство „Златен компас”, каза финансовият министър. Той изтъкна, че дефицитът по търговската сметка нараства с бързи темпове, а фискалните механизми за въздействие върху този процес са малко и не особено. Един от начините за намаляване на ефекта от тази негативна тенденция е насърчаването на износа и конкурентоспособността на местните компании, смята Пламен Орешарски.

Следващата година в бюджета е предвидена промяна – намаляването на осигурителната тежест с шест на сто, което ще даде възможност на компаниите да решат как да използват този освободен финансов ресурс, допълни министърът. Според него шест процента облекчаване на осигурителната тежест е най-високата стъпка, правена през последните 15 години. Ще мислим в подготовката за бюджета за 2007-ма за други механизми, заяви министърът.

Заключителният етап на кампанията ще продължи три седмици. На 21 декември 2005 г. министърът на финансите ще връчи голямата награда за най-успешно реализираната българска стока в чужбина. Отличията ще са в категориите „Индустриална стока”, „Потребителска стока” и „Награда на българските журналисти.

Номинациите в първите две категории ще бъдат направени от Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Съюза на работодателите в България. За номинациите в третата категория ще се разчита на съдействието на медиите.

Носителите на „Златен компас” ще бъдат определени от жури под председателството на министъра на финансите Пламен Орешарски. Членове на престижната комисия са Божидар Данев – председател на Българската стопанска камара, Божидар Божинов – председател на Българската търговско-промишлена палата, Иво Прокопиев – председател на Съюза на работодателите в България, Тошо Тошев – председател на Съюза на издателите в България и Радосвет Радев – председател на Съюза на българските национални електронни медии.

Водещи новини

Времето