България Получава 2.2 Млн. Евро Безвъзмездна Помощ За Пострадали От Наводненията Общини От Холандия

България Получава 2.2 Млн. Евро Безвъзмездна Помощ За Пострадали От Наводненията Общини От Холандия

Днес, 18 ноември 2005 г., министърът на финансите Пламен Орешарски и извънредният и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия у нас Н. Пр. Вилем ван Ее подписаха Споразумение между Република България и Кралство Нидерландия за предоставяне на безвъзмездна помощ за възстановяване на социалната инфраструктура в пострадалите от наводнения региони.

Споразумението е за дарение на стойност 2.2 млн. евро, които ще бъдат изразходвани за възстановяване и рехабилитация на училища, болници, социални заведения, читалища и др., в 33 общини в най-засегнатите от опустошителните наводнения през лятото райони на страната ни.

Съгласно волята на дарителя, при реализация на проектите в тези общини ще бъдат прилагани процедурите на Проект „Красива България” изпълняван от Министерството на труда и социалната политика.

„Нека ви припомня, че щетите от наводненията върху българската икономика и домакинства се изчисляват на близо 1 млрд. лева. В тази връзка, Министерството на финансите отправи искане до Европейската Комисия за подкрепа чрез програма ФАР и фонда „Солидарност” на Европейския съюз. Знаете, че процедурата за отпускане на средства по фонд „Солидарност” е дълга, но пък от програма ФАР получихме вече 12.3 милиона евро”, посочи след подписването на документа министър Орешарски.

Министърът изказа специална благодарност на посланика на Кралство Нидерландия в България г-н Вилем ван Ее и на целия му екип, както и на всички български институции, работили усърдно за сключването на това Споразумение.

Посланик Ван Ее специално подчерта, че неговата страна винаги е помагала и ще продължи и занапред да помага на България, за да бъде пълноправен и равностоен член на ЕС от началото на 2007 г., каквото е желанието на Кралство Нидерландия. Той посочи, че настоящата помощ от холандското правителство е насочена към възстановяване на инфраструктурата след наводнения – област, в която Нидерландия има богат опит. Страната е готова да сподели този опит с България при прилагането на по-широк обхват, насочен към предотвратяване, предизвестяване и реагиране на кризата в случай на такива бедствия. През декември в София ще се състои среща на холандски и български специалисти, които да обсъдят и намерят ефективни стратегии и решения за управление на водите, заяви посланикът.

Времето