Министърът На Финансите Представи Новия Изпълнителен Директор На Адв

Министърът На Финансите Представи Новия Изпълнителен Директор На Адв

Днес, 18 ноември 2005 г., министърът на финансите Пламен Орешарски представи новия изпълнителен директор на Агенция за държавни вземания Венцислава Петкова.

„Тя не е нова за Агенцията, работи в нашия екип от 2001 г., като е сменила няколко позиции и е т. нар. „растеж на място” – нещо, което аз подкрепям”, обяви министър Орешарски.

Сегашната й позиция на г-жа Петкова е по-отговорна, но аз съм оптимист, че тя ще се справи и на база на опита си ще преобрази работата на агенцията. Сигурен съм, че Агенцията ще възстанови основните си функции да максимализира ефектите за държавата от реализацията на публичните и частните вземания, посочи още финансовият министър.

Венцислава Петкова сподели, че за нея е изключително важно, че в агенцията, която оглавява, работят много млади хора с висока професионална подготовка, на които ще разчита за осъществяването на дейността на структурата.

Тя посочи основните цели и приоритети, на които трябва да се наблегне в работата на агенцията в бъдеще – повишаване на събираемостта на вземанията на държавата и на ефективността на дейността на агенцията за утвърждаване ролята на превенцията по отношение на длъжници към държавния бюджет, за да бъдат стимулирани да заплащат доброволно и в срок задълженията си.

Практиката показва, че принудителното изпълнение върху имуществото на длъжниците ги стимулира да търсят начини за погасяването им, като така се стимулират и останалите участници в стопанския оборот да плащат в срок и доброволно своите задължения, посочи Петкова.

Друг основен приоритет в бъдещата дейност е засилване на текущия, предварителен и последващ контрол върху служителите на агенцията, който ще бъди последван от анализ и оценка на присъщите рискове в дейността и тяхното адекватно отстраняване.

Разчитам много на госпожа Петкова за подобряване на имиджа на Агенцията, заяви зам.-министърът на финансите Георги Кадиев, като допълни, че очаква повишаване на събираемостта на държавните вземания .

Очакваме да се подобри степента на събираемост на дължимите към държавата вземания. Смятам, че има огромни резерви и разчитаме, че г-жа Петкова ще успее в тази ключова цел. Ще се радваме много, ако успоредно с нея тя въведе и различни иновации за постигане на крайната цел – подобряване на събираемостта на държавните вземания, обяви в заключение министърът на финансите.

Времето