България Е Един От Примерите За Успех На Мвф

България Е Един От Примерите За Успех На Мвф

България е страна с добро „досие” и е един от примерите за успех, които цитира Международния валутен фонд. Това заяви днес, след среща с министър-председателя Сергей Станишев и министъра на финансите Пламен Орешарски, Джерон Кремерс - изпълнителен директор на Холандската група в Международния валутен фонд. Г-н Кремерс и министър Орешарски дадоха брифинг за представителите на медиите в Министерски съвет.

Основните теми на разговор по време на срещата с директора от МВФ са били икономическото развитие на страната ни, както и плановете на българското правителство в краткосрочен и дългосрочен аспект, в контекста на управленската програма на кабинета. Министърът на финансите посочи още, че са били дискутирани рисковете пред икономиката на страната, с оглед растящия дефицит по текущата сметка. Пламен Орешарски допълни, че е била обсъдена и необходимостта от по-строга фискална политика на българското правителство.

На брифинга Джерон Кремерс изрази очакването си правителството да продължи изпълнението на споразумението с фонда със същата решимост както до сега, запазвайки устойчивата фискална политика, и контрола върху кредитирането. За да бъде фискалната политика стабилна, важно е да се държат под контрол обществените разходи и поведението на банките като цяло при предоставянето на кредити, допълни Кремерс.

От своя страна министърът на финансите подчерта, че правителството е притеснено от бързото развитие на потребителските кредити, които оказват влияние върху дефицита по текущата сметка на платежния баланс както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Относно този дефицит, г-н Кремерс заяви, че нарастването му е тревожно, но не до степен да се предприемат допълнителни мерки. Поне не и на този етап, като подчерта, че е задължително да се следи ефектът върху икономиката.

В края на брифинга и двамата изразиха очакванията си за положителен резултат от предстоящата мисия на фонда през януари във връзка с продължаването на споразумението ни с МВФ.

Времето