На Гкпп Малко Търново Беше Открито Ново Съоръжение За Щателна Митническа Проверка

На Гкпп Малко Търново Беше Открито Ново Съоръжение За Щателна Митническа Проверка

Днес, 25 ноември 2005 г. министърът на финансите Пламен Орешарски и Н.Пр. посланикът на Кралство Великобритания Джеръми Хил откриха ново съоръжение за щателна митническа проверка на превозни средства на ГКПП Малко Търново. Домакин на церемонията беше изпълнителният директор на Агенция „Митници” Асен Асенов.

Изграждането на новото съоръжение се финансира от британското правителство чрез посолството на Великобритания в София, което координира и ръководи проекта. Халето за щателна митническа проверка на ГКПП Малко Търново е разположено на площ от 500 кв. м. и е на две нива.

Средствата, в размер на 1 млн. и 76 хил. лева, са от фонда за борба с наркотрафика и престъпността, управляван от Министерство на външните работи на Великобритания.

Министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че строежът на това съоръжение е част от дългогодишното сътрудничество между България и Обединеното кралство в областта на противодействието на нелегалния трафик на наркотици. „През изминалите пет години британското правителство финансира редица проекти, подпомагащи българската митническа администрация в отговорната дейност в областта на борбата с международния наркотрафик. Вярвам, че този процес и съвместните ни успешни проекти ще продължат и занапред”, каза финансовият министър.

Изпълнителният директор на Агенция „Митници” Асен Асенов припомни, че през 2002 г. на митнически пункт Капитан Андреево е открито съоръжение на стойност 120 000 британски лири за проверка хладилни камиони и техните товари, заподозрени в нелегален трафик на наркотици по т. нар. Балкански път. През 2003 година Британското правителство е осигурило доставката и монтажа на система за автоматично сканиране на регистрационните номера на тежкотоварни камиони, влизащи от Турция в България през МП Капитан Андреево, в размер на 40 000 британски лири. По проект на стойност 36 700 британски лири, финансиран от Британското правителство, е изградена и специализирана информационна система с висока степен на защита за обмен на данни в реално време между отделите за борба с наркотрафика в системата на Агенция “Митници”.

В заключение директорът на Агенция „Митници” благодари на Британското правителство за помощта и подкрепата, оказвани на българскатата митническа администрация.