Публичен Отчет На Министерство На Финансите За Първите 100 Дни От Мандата На Правителството

Публичен Отчет На Министерство На Финансите За Първите 100 Дни От Мандата На Правителството

 В началото на мандата на новото българско правителство се проведе опознавателната мисия на Международния валутен фонд. В хода на разговорите представителите на фонда обсъдиха с членовете на правителството фискалния баланс и изпълнението на критериите по предпазното споразумение. Дискутирани бяха и начините за ускоряване на промените в данъчното законодателство с оглед навременното приемане на държавния бюджет за 2006 г. и нормалното функциониране на публичната сфера. Представителите на МВФ бяха запознати и със ситуацията в страната след наводненията.

 В рамките на Годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, проведена през септември 2005 г., в която взе участие българска делегация, ръководена от финансовия министър, стана ясно, че:

o СБ ще подкрепи новото правителство за успешната интеграция на страната ни в ЕС;

o Бордовете на гуверньорите на МВФ и СБ одобряват докладите и препоръките за дейността на международните финансови институции у нас, внесени за разглеждане от министъра на финансите;

o Холандия подкрепя България по пътя й за присъединяване в ЕС до нейното пълноправно членство;

o Е постигнато съгласие с ръководството на МВФ за удължаване на сроковете по структурните критерии по предпазното споразумение, с цел ефективно изпълнение на ангажиментите на страната ни;

o Е договорена подготовката на нова стратегия на СБ за България, която отговаря най-пълно на нуждите на страната, а именно – по-ефективно присъствие на Банката при ангажиментите за еврочленство на страната, с акцент за изграждане на капацитет за усвояване на средствата от фондовете на Европейския съюз;

o Е получено предложение от заместник-финансовия министър на САЩ за техническа помощ с цел укрепване на бюрото за финансово разузнаване.

 На среща на съвета на финансовите министри на ЕС (ECOFIN) през октомври стана ясно, че ЕБВР подготвя нова двугодишна стратегия за сътрудничество с българското правителство в контекста на бъдещото членство на страната ни в ЕС.

 През октомври ЕИБ изрази готовността си да присъства повече и с различни проекти в страната.

 През месец октомври бе ратифицирано Заемно споразумение (Трети програмен заем за преструктуриране – PAL 3) между Република България и Международната банка за възстановяване и развитие. Финансирането по заема е в размер на 116,1 млн. евро, което предстои да бъде получено.

 В рамките на мандата през месец октомври бе ратифициран Финансовия договор между Република България и ЕИБ (България – проект „Дунав мост” – транш II”) и на Договора за заем и финансиране между Република България и Кредитанщалт фюр Видерауфбау – Франкфурт на Майн.

 В областта на данъчна политика МФ изготви и внесе за одобрение в МС и НС пакет от промени в данъчните закони за следващата бюджетна година както следва:

o Закон за акцизите и данъчните складове - приет от НС на 02.11.2005 г.;

o Проект на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс – второ четене в НС;

o Проект на Закон за изменение и допълнение на Закон за данък върху добавената стойност - предстои второ четене в НС;

o Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане - предстои второ четене в НС;

o Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за облагане доходите на физическите лица - предстои второ четене в НС;

o Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси - предстои второ четене в НС;

o Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите - предстои второ четене в НС.

o През октомври световната кредитна агенция Standard & Poor's повиши присъдения през месец юни 2004 г. кредитен рейтинг на България от инвестиционен клас.

 През октомври се проведе първата за новото правителство редовна мисия на МВФ за преглед на предпазното споразумение.

 В Народното събрание бе внесен проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2006 г. - предстои неговото гласуване.

 По линия на хармонизиране на законодателството с общото право на ЕС Министерство на финансите изготви, а МС одобри, три проекта на закони в областта на финансовия контрол:

o Законопроект за вътрешния одит в публичния сектор;

o Законопроект за държавната финансова инспекция;

o Законопроект за финансовото управление и контрол в публичния сектор;

o Очаква се приемането им от НС.

 В рамките на мандата на правителството министърът на финансите, в качеството му на Национален координатор на помощта от ЕС, подписа следните финансови меморандума и споразумения от страна на българското правителство:

o През месец октомври - Финансово споразумение BG 2005/017-353 по Национална програма ФАР за България за 2005 г. (Част I) на стойност 164.103 млн. евро, предоставени като безвъзмездна помощ на Република България;

o През месец ноември - Финансово споразумение BG 2005/017-456 по ФАР-ТГС/Програма „Доборосъседство” България – Македония на стойност по ФАР 3 млн. евро и Финансово споразумение BG 2005/017-457 по ФАР-ТГС/Програма „Добросъседство”- България - Сърбия и Черна гора на стойност по ФАР 4 млн. евро;

o През ноември – Годишно финансово споразумение по програма САПАРД 2004 – ІІ на стойност 68 010 000 евро.

 В рамките на мандата по линия на помощта от ЕС бяха одобрени:

o През октомври Управителният комитет по Програма ФАР в Брюксел одобри финансовото предложение по Национална Програма ФАР 2005 г. III Част – Програма за преодоляване на щетите от наводненията в България на стойност 12,3 млн.евро;

o През ноември Управляващият комитет по програма ИСПА в Брюксел одобри пет проекта за България от сектор Околна среда на обща стойност 168 700 000 евро, от които 120 855 000 евро са безвъзмездна помощ. Петте интегрирани проекта във водния цикъл включват строителство и реконструкция на ВиК мрежата в градовете София, Кюстендил, Сливен, Русе и Бургас.

o През ноември бе подписано Допълнителното споразумение към Договора за заем и финансиране между Република България и Кредитанщалт фюр Видерауфбау – Франкфурт на Майн за финансиране на проект „Изграждане на нов мост на река Дунав при Видин-Калафат”.

 През ноември бе подписано споразумение между министъра на финансите на Р България и министъра на външните работи на Кралство Нидерландия за предоставяне на безвъзмездна помощ от 2,2 млн. евро за възстановяване на социалната инфраструктура в 33 общини в най-пострадалите от наводненията райони на страната.