Одобрени Са Проекти По Програма Испа За 168 Млн. Евро

Одобрени Са Проекти По Програма Испа За 168 Млн. Евро

Управляващият комитет по програма ИСПА в Брюксел одобри пет проекта за България от сектор Околна среда на обща стойност 168 700 000 евро, от които 120 855 000 евро са безвъзмездна помощ. Петте интегрирани проекта във водния цикъл включват строителство и реконструкция на ВиК мрежата в градовете София, Кюстендил, Сливен, Русе и Бургас.

Апликационните форми за проектите са подадени в Европейската комисия от Министерство на финансите, като Национален ИСПА координатор, през месец юни 2005 година. Само за четири месеца бяха приключени успешно всички съгласувателни процедури, което представлява съществено кратък срок, принос за който има българската администрация.

Изпълнението на проектите трябва да приключи до 2011 година.

Ето и описание на проектите:

 Интегрираният проект за водния цикъл в гр. Русе е на стойност 46 800 000 евро. От тях 75% са финансирани от програма ИСПА, 8% са национално съ-финасиране и 17% са заем от ЕБВР. Проектът включва разширение и реконструкция на ВиК мрежата и изгражадане на нова пречиствателна станция за отпадъчни води. Проектът предоставя и техническа помощ за изграждане на хидравличен модел на ВиК мрежата, генерален план и подготвяне на тръжни досиета за предложените обекти за строителство.

 Интегрираният проект за водния цикъл в гр. Бургас е на стойност 21 000 000 евро. Финансовата рамка на проекта е 48% съ-финансиране от програма ИСПА и 52% заем от ЕБВР. Предвижда се разширение и реконструкция на ВиК мрежата и модернизиране на съществуващата пречиствателна станция за отпъдъчни води. Проектът предоставя и техническа помощ за изграждане на хидравличен модел на ВиК мрежата, генерален план и подготвяне на тръжни досиета за обектите за строителство.

 Интегрираният проект за водния цикъл в гр. Кюстендил е на стойност 21 200 000 евро, от които 75% финансирани от програма ИСПА и 25% национално съ-финасиране. Ще се извърши разширение и реконструкция на ВиК мрежата, модернизиране на съществуващата пречиствателна станция за отпъдъчни води и рехабилитация на съоръжението за пречистване на промивните води от бързи филтри. Предвидена е и техническа помощ за подпомагане на бенефициента в процеса на прилагане на тази мярка.

 Интегрираният проект за водния цикъл в гр. Сливен е на стойност 21 200 000 евро, от които 75% съ-финансиране от програма ИСПА, 10% национално съ-финасиране и 15% държавен заем от ЕИБ. Проектът включва разширение и реконструкция на канализационната мрежа, реконструкция на съществуващата пречиствателна станция за отпадъчни води. Проектът предоставя и техническа помощ за изграждане на хидравличен модел на ВиК мрежата, генерален план и подготвяне на тръжни досиета за предложените обекти за строителство.

 Интегрираният проект за водния цикъл в гр. София е на стойност 58 500 000 евро. Финансовата рамка на проекта включва 75% съ-финансиране от програма ИСПА, 10% национално съ-финасиране и 15% държавен заем от ЕИБ. Заложено е разширение и реконструкция на водопроводната канализационна мрежа, изграждане на третично стъпало на съществуващата пречиствателна станция за отпадъчни води в кв. Кубратово, реконструкция на ПСОВ Кубратово, изграждане на пречиствателни станции за питейни води от яз. Бели Искър. Мярката включва и техническа помощ за супервизия на договорите за строителсво, за независими оценители и за подготвяне на предпроектни проучвания по третичното стъпало на ПСОВ Кубратово.

Финансовите меморандуми за петте интегрирани проекта за водния цикъл се очаква да бъдат подписани до края на 2005 година.

Водещи новини

Времето