Подписани Са Две Финансови Споразумения По Фар На Обща Стойност 7 Млн. Евро

Подписани Са Две Финансови Споразумения По Фар На Обща Стойност 7 Млн. Евро

Министърът на финансите на Република България г-н Пламен Орешарски и Ръководителят на Делегацията на ЕК в България Н.Пр. Димитрис Куркулас подписаха две финансови споразумения по ФАР ТГС – програма добросъседство, както следва:

 Финансово споразумение BG 2005/017-456 по ФАР-ТГС/Програма „Доборосъседство” България – Македония на стойност по ФАР 3 млн. евро;

 Финансово споразумение BG 2005/017-457 по ФАР-ТГС/Програма „Добросъседство” България- Сърбия и Черна гора на стойност по ФАР 4 млн. евро.

Сумите по Програма ФАР се предоставят като безвъзмездна помощ на Република България от Европейската общност. Финансовото участие на Република България е изразено в национално съ-финансиране по проектите с инвестиционен компонент и е в размер на 1.407 млн. евро.

Подкрепата, която се предоставя на страната ни по Финансовите споразумения по ФАР-ТГС/Програма „Добросъседство” за 2005 с Република Македония и Сърбия и Черна гора се основава на политиките на ЕС в областта на добросъседството и сигурността на границите, както и на Съвместните програмни документи за периода 2004 – 2006.

Пакетът от проекти, включени във Финансовите споразумения, е насочен преди всичко към стимулиране на трансграничните връзки и подобряване на устойчивото икономическо развитие на граничните региони, включително подобряване на инфраструктурата в полза на бизнеса. Подкрепя се създаването на нови социално икономически трансгранични контакти и партньорства, информационен и културен обмен.

Финансовите споразумения включват шест проекта:

Приоритети Обща стойност на финансирането по ФАР
България – Македония
1. Грантова схема за устойчиво развитие 2.430
2. Мерки “Хора за Хора” 0.450
3. Техническа помощ 0.120
България – Сърбия и Черна гора
4. Съвместна грантова схема за устойчиво икономическо развитие 3.280
5. Мерки “Хора за Хора” 0.600
6. Техническа помощ 0.120

Изпълнението на проектите по Финансовите споразумения по програма ФАР-ТГС 2005 програма „Добросъседство” ще стартира веднага след неговото подписване, като крайният срок за договаряне е 30 ноември 2007, а крайният срок за изпълнение на дейностите – 30 ноември 2008 г.

Изпълнителната агенция, отговорна за договарянето на проектите, ще бъде Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Водещи новини

Времето