Програма Фар Отпуска 12,3 Млн. Евро За Преодоляване На Щетите От Наводненията У Нас

Програма Фар Отпуска 12,3 Млн. Евро За Преодоляване На Щетите От Наводненията У Нас

Днес, 14 октомври 2005 г. Управителният комитет по Програма ФАР в Брюксел одобри финансовото предложение по Национална Програма ФАР 2005 г. III Част – Програма за преодоляване на щетите от наводненията в България.

Финансовото предложение е на стойност 12,3 млн.евро и се прави от Европейската комисия във връзка с исканията на българското правителство за подкрепа от страна на Европейския съюз в рамките на Програма ФАР и Фонда за солидарност.

Отпуснатите 12,3 млн. евро са за два проекта, разработени от българската администрация въз основа на оценки от щетите от наводненията и заключенията от експертната мисия на Европейската комисия, проведена в периода 26-29 юли 2005 г.

Ето и описание на проектите:

• Проект “Грантова схема за възстановяване след наводненията” – подкрепата по ФАР възлиза на 9,150 млн.евро с кореспондиращо съ-финансиране от националния бюджет в размер на 3 млн.евро. Схемата директно ще подпомогне местните власти и публичните организации, управляващи водни съоръжения при възстановяване на дребно-мащабна транспортна инфраструктура (пътища, мостове, железни пътища), технически съоръжения свързани с опазване на околната среда (диги, водопроводни и канализационни системи, пречиствателни станции), възстановяване на публична инфраструктура като училища, детски градини и здравни заведения.

Проект “Устойчиво управление на кризи на централно и местно ниво” – целта е да се укрепи капацитетът на новосъздаденото Министерство на държавната политика при бедствия и аварии и Държавна агенция “Гражданска защита” за предотвратяване и управление на кризи и природни бедствия. Като бенефициенти по проекта са предвидени и местните власти, посредством Националното сдружение на общините в Република България, както и Българската академия на науките. В рамките на предвидените инвестиции по проекта ще бъде създадена централизирана система за прогнозиране и известяване при природни бедствия. Друг основен резултат от предвидените дейности ще бъде разработване на програма за академично обучение в сферата на управлението на кризи. Финансирането по ФАР за този проект възлиза на 3,150 млн.евро.

Времето