Приключи Редовната Мисия На Международния Валутен Фонд

Приключи Редовната Мисия На Международния Валутен Фонд

Днес, 26 октомври 2005 г., с пресконференция в Министерски съвет, приключи редовната мисия на МВФ по втория преглед по предпазното споразумение между българското правителство и фонда. Няма опасност от нарушаване на предпазното споразумение на страната ни с фонда, въпреки различията в позициите, стана ясно от изявлението на Ханс Фликеншийлд, ръководител на мисията на МВФ за България.

В заключителната пресконференция участваха министърът на финансите Пламен Орешарски, управителят на БНБ Иван Искров, Ханс Фликеншийлд, както и постоянният представител на МВФ в страната Джеймс Роуф.

Ръководителят на мисията изтъкна, че по време на преговорите с българското правителство е реализиран значителен напредък в много области и посочи, че е постигнато съгласие за структурните реформи и новите срокове за реализирането им. Ханс Фликеншийлд посочи още, че ще дискусиите с БНБ продължават, за да се постигне ново забавяне на кредитната експанзия в страната. Въпреки усилията на правителството за затягане на фискалната политика и успеха на Централната банка за намаляване на кредитирането, в момента частният сектор се намира в състояние на разширено търсене, което надвишава способността на предлагане на икономиката, смята Фликеншийлд.

По отношение на състоянието на текущата сметка ръководителят на мисията за страната посочи, че за тази година предвиждането на фонда е за дефицит от 13,5% от БВП. „Спрямо първия преглед по споразумението бордът на МВФ направи известна корекция в очакванията си за дефицита по текущата сметка, тъй като през последните няколко месеца се наблюдаваше бързо влошаване на обстановката в страната”, посочи Фликеншийлд. Като причина за влошаването той посочи последиците от наводненията и повишаването на цените на енергоносителите в следствие от рекордните цени на суровия петрол. Ханс Фликеншийлд посочи още, че дефицитът по текущата сметка е довел до нарастване на външния дълг, като основният принос за това е на частния сектор.

Министърът на финансите Пламен Орешарски благодари на представителите на МВФ за проявеното разбиране за удължаване на сроковете по някои от структурните мерки. Министърът изтъкна, че данните за външнотърговския дисбаланс и за състоянието текущата сметка са усложнили дискусиите с МВФ за нивото на бюджетния излишък през тази и следващата година. „Ние сме единни по отношение на политиките, като различията ни са в числата. Съществува пълно разбиране за структурните мерки и насоките на фискалната политика на българското правителство”, посочи още Орешарски. Той заяви, че ще бъдат положени усилия за изпълнение на всички мерки в споразумението.

Управителят на БНБ Иван Искров посочи, че по време на дискусиите с представителите на фонда са били уточнени макроикономическите параметри за тази и следващата година. Той обаче уточни, че се наблюдава разминаване по отношение размера на ръста на кредитирането. „От мисията на фонда настояват за допустим растеж на кредите до 15%, а ние предложихме това да бъде до 16-20%”, допълни Искров.

„Нашите различия не поставят под въпрос изпълнението на предпазното споразумение”, заяви в отговор на журналистически въпрос ръководителят на мисията Ханс Фликеншийлд.

Времето