Договорено Е Удължаване На Срокове По Структурните Критерии От Споразумението С Мвф

Договорено Е Удължаване На Срокове По Структурните Критерии От Споразумението С Мвф

По време на разговорите с ръководството на Международния валутен фонд във Вашингтон е постигнато съгласие за удължаване на сроковете по структурните критерии от предпазното споразумение. Това съобщи финансовият министър Пламен Орешарски след завръщането на българската делегация от годишната среща на МВФ и СБ в САЩ. Финансовият министър изтъкна, че договореното удължаване на сроковете цели ангажиментите, които е поела страната да бъдат изпълнени ефективно, а не формално. Финансовият министър каза още, че по време на срещите във Вашингтон е било заявено, че ще политиката по ограничаване на разходите в бюджета трябва да продължи не само през тази, но и през следващата година. Представени са били и основните насоки за подготовката на Бюджет 2006 - балансиран бюджет с възможност за излишък в отговор на средносрочния риск, пред който страната е изправена от макроикономическа гледна точка.

По време на срещите си с представители на Световната банка българската делегация е договорила подготовката на новата стратегия за България, която отговаря най-пълно на нуждите на страната. „Настоявахме за известна промяна на акцентите и по-ефективно присъствие на банката при ангажиментите за еврочленство с акцент за изграждане на капацитет за усвояване на фондовете от ЕС”, уточни Пламен Орешарски.

По време на визитата във Вашингтон министърът на финансите е провел и двустранни срещи със своя колега финансовия министър на кралство Нидерландия, заместник финансовия министър на Съединените щати и финансовия министър на Ирак, както и срещи с много представители на инвестиционни банки. „С иракския ми колега дискутирахме двустранни проблеми с акцент вземанията на България. Уточнихме се, че през следващите месеци ще има среща на техническо равнище – т.е. експертна среща, на която ще се уточни размерът на дълга и възможни подходи за погасяване”, заяви министър Орешарски. Той изтъкна също така, че утежняващо обстоятелство при тези разговори ще бъде постигнатото споразумение на Ирак с Парижкия клуб за редукция на 80 на сто от дълга и разсрочване на останалите 20. „Предстоят ни тежки разговори с представителите на правителството на Ирак”, каза финансовият министър. Той съобщи също така, че заместник финансовият министър на САЩ е предложил техническа помощ за укрепване на бюрото за финансово разузнаване.

Времето