България Изпълнява Ангажиментите Си В Данъчната И Митническа Област, Заяви Еврокомисарят Ласло Ковач

България Изпълнява Ангажиментите Си В Данъчната И Митническа Област, Заяви Еврокомисарят Ласло Ковач

На 23.09.2005 г., по покана на Министерство на финансите, Еврокомисарят по данъчна политика и митническия съюз Ласло Ковач изнесе публична лекция на тема: „Бъдещето на Европа и ролята на данъчната и митническата политика”.

В началото на изказването си комисар Ковач припомни, че Конституцията на ЕС е ратифицирана от парламентите на повече от половината страни членки, а в Испания и Люксембург вече са го одобрили с референдум. Отрицателният вот във Франция и Холандия Ласло Ковач обясни не с разширяването на съюза, а по-скоро с икономическите проблеми на страните в него.

Еврокомисар Ковач отбеляза, че реалният проблем на ЕС не е липсата на Конституция, нито финансовата перспектива, а по-скоро международната среда, в която оперира съюза. Ефектите на глобализацията, конкуренцията между ЕС и САЩ, Япония, Китай, Русия и Индия са сериозно предизвикателство, с което съюзът трябва да се справи, каза Ласло Ковач. Вътрешните проблеми на ЕС според него са свързани с ниските темпове на растеж, високата безработица, ниската конкурентноспособност, както и с въпросите на безопасността и сигурността. „Само така, спазвайки Лисабонската стратегия, може да се осигури просперитет, солидарност и сигурност – трите стратегически цели на Европа”, заключи Ласло Ковач. Той изтъкна, че пазарът на ЕС представлява най-големият конкурентен вътрешен пазар в света, с 455 млн. потребители, а с присъединяването на България и Румъния тази цифра ще стане 485 милиона.

Съюзът цели с данъчната си политика да намали административната тежест и да се избягва двойното данъчно облагане. Така ще се елиминират пречките, които намаляват конкурентноспособността на страните-членки на ЕС. Друг сериозен проблем на общността е различният начин на изчисляване основата на корпоративния данък. Очаква се Европейският съвет да приеме през октомври предложение за опростяване данъчните системи в областта на ДДС, каза още комисар Ковач. Според него така ще се улесни работата на малките и средни предприятия, защото тогава те ще покриват своите задължения по ДДС само в една страна – там където са регистрирани.

Еврокомисар Ковач заяви още, че предстои да се опростят митническите процедури и кодексът за работата на митниците в общността. Предстои и да се въведе системата на „електронни митници”, както и да се подобри сътрудничеството между митническите администрации на всяка страна-членка с трети страни.

Европейската комисия следи от близо подготовката на България и Румъния за членство в съюза чрез разширен мониторинг. Ласло Ковач заяви, че по време на посещението си е провел множество полезни срещи и е получил актуална информация за нивото на подготовка на България. Той допълни, че в областта на данъчната и митническата политика страната ни е отговорила на повечето от поетите ангажименти, но отбеляза, че остава още работа.

В заключение еврокомисарят изтъкна, че България е постигнала много по пътя си за членство в ЕС. „Това което остава да се направи, може да бъде свършено, но изисква интензивни усилия”, изтъкна Ласло Ковач. Той отбеляза, че присъединяването на България към ЕС от 1 януари 2007 г. е в ръцете на българското правителство, парламент и народ.