Пламен Орешарски Представи Заместниците Си

Пламен Орешарски Представи Заместниците Си

Днес, 14 септември 2005 г., сряда, министърът на финансите Пламен Орешарски представи официално своите заместници. „За мен това е много добър и радостен ден, защото представянето на ръководния екип означава, че вече мога да споделям отговорности, а и работа, разбира се”, заяви при представянето министър Орешарски.

Следвайки принцип на приемственост и професионализъм, министърът на финансите оповести, че ще продължи да работи с трима от досегашните заместник министри – Кирил Ананиев, Любомир Дацов и Нахит Зия.

Двете нови имена в ръководството на Министерство на финансите са на Георги Кадиев и Димитър Ивановски.

„Много съм удовлетворен от състава на екипа, с който ще работя, познавам ги и мога да гарантирам за професионалните качества на всеки от тях”, каза още Пламен Орешарски. „От нас зависи да направим екип, с който да отговорим на предизвикателствата, които предстоят пред страната и по-конкретно пред Министерство на финансите,” посочи той.

Всеки от заместник-министрите обяви пред журналистите ресорите, за които ще отговаря в министерството.

Заместник министър Кирил Ананиев е с най-дълъг стаж като заместник-министър – повече от 7 години. В екипа на министър Орешарски той ще отговаря, както и досега, за три дирекции – „Държавни разходи”, „Финанси на общините” и „Финанси на реалния сектор”. Това са дирекциите, отговорни за бюджета на държавата в частта му за държавните разходи, и по-конкретно за разходите на държавните органи. Другата сфера на отговорности на заместник-министър Ананиев са взаимоотношенията с общините и субсидирането на реалния сектор, там, където държавата има участие в него. „В професионалната си кариера съм участвал в разработването на 25 бюджета на България, тази година ще работя по 26-тия”, каза Ананиев.

Заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски е заемал до този момент същата позиция в Министерство на икономиката, отговарящ за взаимоотношенията с международните финансови институции, инвестициите и малките и средни предприятия. В екипа на Министерство на финансите на него ще бъде поверен ресорът „Външни финанси” и съответно – взаимоотношенията с международните финансови институции. "Най-близкият ми и отговорен приоритет в краткосрочен план е предстоящата годишна среща на МВФ и СБ в края на месеца във Вашингтон", подчерта Ивановски.

Заместник-министър Георги Кадиев поема най-важния ресор, свързан с приходната част на държавния бюджет, посочи при представянето финансовият министър. Георги Кадиев ще контролира дейността на дирекция „Данъчна политика”, Главна данъчна дирекция и Национална агенция за приходите, Агенция „Митници” и Агенцията за държавни вземания.

Заместник-министър Нахит Зия запазва ресорите, за които е отговарял досега – контрол на дейността на няколко второстепенни разпоредители с бюджетни средства, сред които Бюрото за финансово разузнаване. Г-н Зия изрази надежда, че новият екип на Министерство на финансите ще продължи да работи успешно за икономичното, ефикасно и ефективно използване на публичните средства, за борбата срещу прането на пари и най-вече – в борбата срещу финансирането на тероризма.

Заместник-министърът на финансите Любомир Дацов също ще продължи да се занимава с бюджетната координация – бюджетната политика, големината на публичния сектор; реформите в различните сектори. „Мога да ви уверя, че ще продължа да работя в сферата на реформите в публичния сектор, по-специално програмното бюджетиране и многогодишното бюджетиране”, заяви зам.-министър Дацов. „Надявам се, че през 2007 г. България ще има своя първи изцяло програмен бюджет”, каза той.

Водещи новини

Времето