Сб Ще Подкрепи Новото Правителство За Успешната Интеграция На България В Ес

Сб Ще Подкрепи Новото Правителство За Успешната Интеграция На България В Ес

В рамките на годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд, която се провежда във Вашингтон, САЩ, министърът на финансите Пламен Орешарски се срещна с Директора на Световната банка за България Ананд Сет, Шиего Кацу – вицепрезидент за Европа и Централна Азия и Шенгман Занг – Управляващ директор в СБ.

Основна тема на разговорите беше сътрудничеството на България и СБ в светлината на предстоящото членство на страната ни в Европейския сьюз.

Министър Пламен Орешарски представи своят екип пред водещи представители на Банката, които работят по различните проекти за страната ни. Международната институция заяви своята готовност да подкрепи новото правителство в осъществяването на политическите планове за успешна интеграция в ЕС, както и да премине бързо към новата Национална стратегия за партньорство, определяща насоките за помощта на Световната банка за България през следващите години.

Въз основа на успешното изпълнение на програмата ПАЛ, както и работата на СБ по въпросите на икономическия растеж, производителността и секторните политики, Банката има готовност да подкрепи правителството на ранен етап от финализирането на програмата му за интеграция в ЕС.

Следващата седмица в България ще пристигнат г-жа Сату Какунен – Главен икономист за България, Румъния и Хърватска в СБ и нейната предшественичка г-жа Розалинда Куентанилия, стана ясно от вчерашните срещи на министъра на финансите Пламен Орешарски. Те ще представят Националния икономически меморандум, който представлява преглед на изпълнението на реформите в България през последните пет години. НИМ е част от новия инструментариум от дейности на СБ за предоставяне на високоефективна помощ през следващата година, насочени към осигуряване на подкрепа за евроинтеграцията.

Една от основните теми на годишната среща на МВФ и СБ е и глобалната политика на световните финансови институции за редуциране на текущите задължения на най-бедните държави.

Работните срещи на българската делегация продължават днес и утре.

Времето