Приключи Опознавателната Мисия На Мвф В България

Приключи Опознавателната Мисия На Мвф В България

Опознавателата мисия на Международния валутен фонд приключи със среща между ръководителя на мисията на фонда за България Ханс Фликеншийлд и министъра на финансите Пламен Орешарски в Министерство на финансите днес – 1 септември 2005 г.

Представителите на фонда се запознаха с повечето от новите министри и дискутираха фискалния баланс и изпълнението на критериите по предпазното споразумение между българското правителство и фонда. Това заяви пред журналисти финансовият министър Пламен Орешарски. Той уточни, че Ханс Фликеншийлд и придружаващите го представители на световната организация са били запознати и с извънредната ситуация в страната в следствие от наводненията, както и с разходите, свързани с преодоляването на щетите, а в този аспект – и с някои затруднения по фискалното изпълнение до края на настоящата година, посочи финансовият министър.

Разяснени са били и начините за ускоряване на приемането на данъчните закони, с оглед на нормалното и навременно приемане на държавния бюджет за следващата година и с нормалното функциониране на публичната сфера.

Срещнахме се с новите министри, консултирахме се за техните намерения и приоритети, съобщи от своя страна Ханс Фликеншийлд. Ще се срещнем отново по-късно този месец с министър Орешарски във Вашингтон на годишната среща на МВФ и Световната банка. Ще бъдем отново тук в средата на октомври, когато е предвидена редовната ни мисия , каза Фликеншийлд. Той уточни, че по време на посещението през октомври ще бъде направен втория преглед на предпазното споразумение и тогава ще се търси договореност по отношение на политиките.

В отговор на журналистически въпрос Фликеншийлд заяви, че МВФ очаква по-висок икономически ръст от 4% за България през тази година. Ако обаче международната обстановка остане благоприятна и растящите към настоящия момент цени на петрола окажат неблагоприятно влияние върху европейските икономики, ситуацията би била различна, изтъкна ръководителят на мисията. По отношение на дефицита по текущата сметка на платежния баланс, надяваме се да достигнем до споразумение с правителството за водене на политика, която да даде възможност за приключването на 2006 г. с дефицит по-нисък от 9%, каза още Ханс Фликеншийлд.

Времето