Милен Велчев Връчи Ключа На Държавното Съкровище На Пламен Орешарски

Милен Велчев Връчи Ключа На Държавното Съкровище На Пламен Орешарски

Днес, 17 август 2005 г., бившият министър на финансите Милен Велчев предаде поста на финансовия министър от новото българско правителство – доц. д-р Пламен Орешарски.

По време на церемонията, която се проведе в кабинета на министъра, Милен Велчев поднесе на своя приемник символичен подарък – „ключът на държавното съкровище”. Милен Велчев пожела на новия министър на финансите да използва ключа много рядко и да го пази ревниво, така както трябва да се пази и държавната хазна от неразумни харчове.

„Като стана дума за съкровище, ще разкажа една история отпреди десетина години, когато, по стечение на обстоятелствата, започнах работа в това министерство като шеф на „Държавно съкровище и дълг”. Тогава разбрах, че всъщност съкровище няма, но дългове – много. Аз се радвам, че сега вече има и съкровище, благодарение на усилията на последните правителства. Както и по-малко дългове”, посочи новият министър на финансите доц. д-р Пламен Орешарски.

След това Милен Велчев и Пламен Орешарски се срещнаха със служителите на Министерство на финансите. Милен Велчев благодари на екипа на министерството за ползотворната работа през годините и представи своя наследник на поста. Пълния текст на изказването на Милен Велчев може да прочетете на Интернет страницата на МФ www.minfin.bg, в секция „Изказвания”.

Пламен Орешарски от своя страна изтъкна, че един от основните аргументи, с който е приел поста финансов министър е, че служителите в Министерство на финансите са така подготвени, че човек винаги може да разчита на тях. „Разчитам на всички и ви благодаря. Искам да кажа, че ни предстои огромна работа и единствените критерии, които ще бъдат валидни, са професионални”, допълни Орешарски.