Fitch Повиши Рейтинга На България На ‘Bbb’

Fitch Повиши Рейтинга На България На ‘Bbb’

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши днес, 17 август 2005 г., дългосрочния рейтинг на Република България в чуждестранна валута от ‘BBB-’ (BBB минус) на ‘BBB’ и рейтинга в местна валута от ‘BBB’ на ‘BBB+’. Рейтингът на страната също е повишен от ‘BBB-’ на ‘BBB’. Краткосрочният рейтинг остава ‘F3’. След повишаването на рейтинга, перспективата в момента е стабилна.

“Кредитният рейтинг на България е подкрепен от стриктната фискална политика и намаляващия държавен дълг, големият приток на преки чуждестранни инвестиции, както и от бързия и устойчив икономически растеж. Те са подкрепени и от добрите перспективи за приемственост в икономическата политика на правителството, което се формира в резултат от парламентарните избори през юни”, каза Ник Айзингер, анализатор на Fitch за България.

Трите партии, които формират новото коалиционно правителство споделят общи възгледи за необходимостта от поддържане на разумна фискална политика, запазване на ограниченията, изисквани от валутния борд и завършване на реформите, необходими за гарантиране на присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС). Fitch все още очаква това да се случи през януари 2007 г., въпреки някои неприключили реформи в съдебната система и по-колебливата ситуация в самия ЕС, и увеличените шансове за отлагане на влизането в ЕС с една година, сочи анализът на агенцията.

„Очаква се 2005 г. да бъде втора поредна година на бюджетен излишък (от над 1% от БВП), тъй като правителството спестява част от бюджетното преизпълнение. Фискалният резерв позволи на правителството да изплати целия останал Брейди дълг, което следва да доведе до намаляване на консолидирания държавен дълг до около 30% от БВП до края на 2005 г. от 39% от БВП през 2004 г. Дефицитът по текущата сметка остава слабо място на иначе силната фискална позиция и подчертава необходимостта от подкрепа на вътрешните спестявания и охлаждане на икономиката. По-голяма част от него, обаче се дължи на инвестициите. Покритието с преки чуждестранни инвестиции на външния дефицит е едно от най-високите сред всички страни с рейтинг ‘BBB’. Брутният външен дълг остава сравнително висок, но нетният външен дълг като дял от износа на стоки и услуги намаля и е в съответствие с този на останалите страни с такъв рейтинг. Публичният сектор в България стана нетен външен кредитор през 2004 г. и това се очаква да се увеличи на приблизително 10% от БВП или 19% от приходите на текущата сметка през 2005 г. В рейтинговата категория ‘BBB’, само Русия (‘BBB’), Казахстан (‘BBB-’) и Тайланд (‘BBB+’) са нетни публични външни кредитори”, се посочва в становището на рейтинговата агенция.

Бъдещото повишаване на рейтинга отчасти ще зависи от по-нататъшните структурни реформи, предвидени да подпомогнат гъвкавостта на икономиката и да увеличат БВП на глава от населението – една област, в която България остава слаба в сравнение със страните с такъв рейтинг. Публичните финанси трябва да останат стабилни, а намаляващият държавен дълг следва да осигури гъвкавост, когато фискалният натиск се увеличи през 2007 г. във връзка с членството на страната в ЕС. Дефицитът по текущата сметка се очаква да остане значителен, но ще се финансира основно от преки чуждестранни инвестиции. След влизането в ЕС, се очаква България бързо да пристъпи към въвеждане на еврото, въпреки че намаляването на инфлацията в съответствие с критериите от Маастрихт ще бъде основно предизвикателство. Когато България въведе еврото, фокусът на рейтинга ще се премести от въпросите на платежния баланс към публичните финанси и дълга, където страната е наистина силна.