Преодоляването На Щетите От Наводненията Ще Е Един От Приоритетите На Бюджета

Преодоляването На Щетите От Наводненията Ще Е Един От Приоритетите На Бюджета

Министърът на финансите доц. д-р Пламен Орешарски, заместник министър Кирил Ананиев и г-жа Валентина Грозданова, директор на дирекция „Финанси на общините” посетиха днес засегнатите от наводненията общини Елин Пелин и Костенец. Екипът на финансовия министър заедно с кмета на Елин Пелин Янко Янков огледаха щетите в село Чурек, община Елин Пелин. Придошлата река там е наводнила 40 къщи, отнесла е трафопост, оголила е оптични кабели и е разрушила повече от 3 километра улици. Реката е изровила също така и част от трасето на магистрала „Хемус”.

„Посещението в с. Чурек ме убеди, че един от неочакваните приоритети по приключването на тазгодишния бюджет, както и за следващия, ще бъде преодоляването на щетите от наводненията”. Това заяви пред журналисти след обиколката в селото финансовият министър Пламен Орешарски. Той каза още, че държавната хазна ще предвиди средства за най-неотложните нужди на хората и за посрещане на зимата. „Ще мислим и за допълнителни средства, но нека видим как ще се усвоят отпуснатите досега пари”, заяви министър Орешарски. Той посочи, че общата сума на поисканите средства досега наближава 1 млрд. лв. и тя не би могла да се покрие нито от тазгодишния, нито от бюджета за следващата година.

В отговор на журналистически въпрос министър Пламен Орешарски каза, че в момента се попълва нова апликационна форма за новите щети, с която ще се кандидатства за финансова помощ пред Европейския съюз. „Особено съм притеснен от щетите, които инкасира бизнесът, тъй като това ще даде индиректен ефект и върху растежа и върху фискалното изпълнение”, заяви финансовият министър. „Не сме запознати добре с тези щети, за да направим прогноза, но дори и да са напълно застраховани, икономическите оператори в момента търпят косвени загуби – те губят пазари и партьори”, обясни доц. д-р Орешарски.

Екипът на финансовото министерство посети и пострадалата община Костенец. Кметът на общината Господин Зашев запозна финансовия министър с нанесените щети на публична инфраструктура – срутени мостове, подкопан първокласен път, наводнени къщи и активизирано свлачище.