Министерство На Финансите Изразява Готовност За Пълно Съдействие На Съдебната Власт

Министерство На Финансите Изразява Готовност За Пълно Съдействие На Съдебната Власт

Във връзка със засиления интерес относно съобщението на Върховна касационна прокуратура за предоставяне на материалите по създаването на съвместно дружество „45 Уест – България”, ви информираме, че Министерство на финансите изразява готовността си да окаже пълно съдействие на органите на съдебната власт.

Държим да уточним, че Министерският съвет не е одобрил сделка, а с решение 614 от 4 юли 2005 г. е дал съгласие държавата да участва като учредител в смесеното дружество «45 Уест – България» АД чрез апортиране на собствен терен.

Съгласно българското законодателство към евентуалното учредяване на дружеството ще се присъпи едва след като бъде направена оценка на терена. Оценката ще бъде предмет на специално производство, регламентирано в чл. 72 на Търговския закон, където е предвидено, че съдът назначава три вещи лица със задача да се произнесат относно пазарната стойност на конкретен имот, предмет на апортната вноска. В случай, че ръководството на министерството не е съгласно с направената и приета от съда оценка, то може да прецени следва ли да участва в смесеното дружество с такъв апорт или да се откаже от участие.

Стойността от 134 231.70 лв. е данъчната оценка на имота, по която той е заведен в активите на Министерството на финансите и е посочена в издадените актове за частна държавна собственост като цена на имота. Същата не може да се приема като пазарна оценка на имота, по която евентуално би могъл да се извърши апорта.

Решението на МС няма задължителен характер и новото ръководство на МФ ще има възможността да прецени дали и кога ще реализира посоченото по-горе правителствено решение.

Времето