Милен Велчев Поиска Финансова Помощ За Щетите От Природните Бедствия У Нас От Фонда За Солидарност На Ек

Милен Велчев Поиска Финансова Помощ За Щетите От Природните Бедствия У Нас От Фонда За Солидарност На Ек

Както знаете, днес 12 юли 2005 г., министърът на финансите Милен Велчев и заместник министър Любомир Дацов участват в Брюксел в редовното заседание на министрите на финансите на страните-членки от ЕС – ECOFIN.

Основната част на заседанието беше посветена на ключови въпроси като бюджета на общността за следващата финансова перспектива, финансиране на икономическото развитие, обсъждане на прекомерния бюджетен дефицит на Португалия и Италия, каза след сутрешната среща министърът на финансите Милен Велчев.

Министър Велчев съобщи още, че Съветът на министрите е обсъдил предприсъединителните икономически програми на България и Румъния. Програмата на България е получила висока оценка от страните-членки, благодарение на увеличаващите се темпове на икономически растеж, ниската инфлация, продължаващото преструктуриране на икономиката, бързите темповете на приватизация и стриктната фискална политика, която се отличава с недопускане на бюджетен дефицит и намаляваща задлъжнялост на страната.

На заседанието минисърът на финансите Милен Велчев е повдигнал въпроса за щетите, които е претърпяла българската икономика през последите два месеца заради природните бедствия. Министър Велчев е представил конкретни данни, според които 2 млн. души от населението са пострадали от бедствията, наводнени са 6300 сгради, пострадали са 52 моста, 420 улици и над 35 км. железопътни линии. Оценката за щетите на този етап възлиза на 75 млн. евро, но тя не включва щетите от загубата на селскостопанска реколта, които тепърва ще се оценяват. Милен Велчев е информирал съвета на министрите, че с днешна дата е подписал писмо до Европейската комисия с молба за задействане на механизмите за финансова помощ за България от Фонда за солидарност на ЕК. Размерът на евентуалната помощ предстои да се уточнява, но българската страна е поставила искане за обезщетение в пълен размер.

Времето