От Днес Започва Мисия На Европейската Комисия За Щетите От Природните Бедствия У Нас

От Днес Започва Мисия На Европейската Комисия За Щетите От Природните Бедствия У Нас

От днес - 25 юли 2005 г., започва мисия на Европейската комисия за оценка на нанесените щети от природните бедствия у нас. Мисията е в отговор на писмото на финансовия министър Милен Велчев до ЕК преди повече от седмица, в което се отправяше молба за задействане на механизмите за финансова помощ за България от Фонда за солидарност на ЕК.

Техническата мисия на ЕК се състои от шестима експерти от Франция, Холандия, Великобритания и Германия. Първата среща на експертите ще се проведе днес от 18 ч. в Министерство на финансите и на нея ще присъства и госпожа Бриджит Чернота – ръководител на екипа за България в Генерална Дирекция „Разширяване” на ЕК.

След пленарното заседание експертите на ЕК ще посетят на място регионите на Търговище, Шумен, Силистра, Велико Търново и Русе и ще проведат разговори и консултации с местните власти и кризисните щабове.

Българската страна завършва подготовката на официалните документи за кандидатстване за помощ от Фонда за солидарност. Както знаете, Европейската комисия има свои изисквания за документите и те се депозират в Брюксел след окончателното и прецизно изчисляване на щетите. От това зависи и размерът на евентуалната помощ, която българската страна ще получи.