Приключи Среща На Мониторинговия Комитет По Програма Испа На Ес

Приключи Среща На Мониторинговия Комитет По Програма Испа На Ес

На 9 и 10 юни 2005 г. в Интерхотел „България”, гр. Бургас, се проведе Деветата среща на Комитета за наблюдение и контрол на програма ИСПА, организиран от дирекция „Управление на средствата от ЕС” в Министерство на финансите.

До настоящия момент българските институции и Европейската комисия /ЕК/ са сключили 28 финансови меморандума по Програма ИСПА за изпълнение на големи инфраструктурни проекти в областта на транспорта и околната среда. От тези проекти 5 са в сектор транспорт и 17 в сектор околна среда, 3 са за техническа помощ и хоризонтални мерки. Общата стойност на проектите е 1 340 947 577 евро. Финансирането по ИСПА е 734 181 375 евро.

На деветата среща на Комитета българската страна отчете напредъка по изпълнението на проектите по програма ИСПА пред представители на ЕК, Делегацията на ЕК у нас, Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка.

В заседанията се включиха и представители на общините, бенефициенти на средства по предприсъединителния инструмент, социално икономически партньори и неправителствени организации.

В детайли бяха обсъдени изпълнението на отделните проекти, необходимостта от укрепване на административния капацитет и бе акцентирано върху ролята на местните власти за успешната подготовка и реализацията на инфраструктурните проекти.

Г-жа Боряна Пенчева, директор на Дирекция „Управление на средствата от ЕС” в Министерство на финансите, откри деветия Комитет от името на министъра на финансите и Национален ИСПА координатор Милен Велчев. В изказването се акцентира върху подписването на Договора за присъединяване на Р България към ЕС на 25 април т.г. и ратификацията на Договора от българското народно събрание. Подчертана бе голямата ангажираност на държавата по отношение на програма ИСПА, като сумата за съфинансиране от държавния бюджет за проектите по програмата възлиза на 270 211 081 евро.

Г-н Ерих Унтервюрцахер, ръководител в ГД “Регионално развитие” на ЕК, представи стратегическите приоритети в структурната и кохезионната политика на Общността за периода 2007–2009 г. Страни като България и Румъния ще имат добри възможности до получат значителни средства за подобряване на инфраструктурата и екологичната обстановка, но подготовката на страната за усвояването им трябва да започне сега. Той подчерта, че ЕК не разглежда България като отделна страна, а като неразделна част от Обединена Европа.

Зам.-министърът на финансите Любомир Дацов посочи, че Националният ИСПА координатор е готов да съдейства на всички институции за решаване на възникнали проблеми, съпътстващи изпълнението на програмата ИСПА. Той информира участниците, че годишният доклад за изпълнение на програмата ще бъде представен на ЕК до края на месец юни.

Зам.-министърът на регионалното развитие Белин Моллов наблегна на ключовата роля на местните власти за успешното усвояване на средствата по ИСПА. Той напомни, че проблеми, като тези с уточняването на собствеността и отчуждаването на земята, трябва да се решават преди да се подадат апликационните форми, за да се избегне възможността от забавяне на проектите.

Като цяло Комитетът отчете значителен напредък при изпълнението на редица проекти, като изграждането на пречиствателни станции в Горна Оряховица, Стара Загора и Димитровград; на депата за твърди битови отпадъци в Монтана, Силистра, Севлиево и Русе; и изграждането на летище „София”.

Успешното приключване, три месеца по-рано от заложения в договора срок, на строителните работи на отсечки от Лот 3 “Казанлък-Стара Загора” по проект “Програма за рехабилитация на транзитни пътища ІІІ”, бе приет като позитивен сигнал от членовете на мониторинговия комитет за успешното реализиране на проектите по програма ИСПА в България.

Времето