България Получава 164 Млн. Евро По Програма Фар За 2005 Година

България Получава 164 Млн. Евро По Програма Фар За 2005 Година

На 10.06.2005 г. в Брюксел на заседание на Управляващия комитет по програма ФАР беше одобрено Финансовото предложение по НП ФАР 2005 – І част за България, на стойност 164,103 млн. евро. Това е най-голямата сума по индивидуален Финансов меморандум, която страната ни получава по програмата до този момент.

Одобрени бяха 38 проектни фиша, които осигуряват финансиране в областите: правосъдие и вътрешни работи, реформа в публичната администрация, финанси, икономическо и социално сближаване, демокрация и социална интеграция и хармонизация на българското законодателство с Европейското право в сферата на земеделието, транспорта, околната среда и др.

На заседанието за първи път участва като наблюдател представител на България от дирекция „Управление на средствата от ЕС” в Министерство на финансите.

Непосредствено след заседанието на УК по ФАР, на 13.06.2005 г. в София се проведе Шестият Съвместен комитет за наблюдение на изпълнението на Програма ФАР, организиран от дирекция „Управление на средствата от ЕС”, с участието на г-жа Бриджит Чернота, ръководител на екипа за България в Европейската комисия и Н. Пр. г-н Димитрис Куркулас, ръководител на Делегацията на ЕК.

Заседанието на Съвместния комитет бе открито от г-н Любомир Дацов, заместник-министър на финансите, който подчерта значението на програма ФАР като политически инструмент за подготовката на България за пълноправно членство в ЕС. От своя страна г-н Куркулас заяви, че българската страна трябва да се гордее с резултатите от изпълнението на програма ФАР, допринасящи за общата положителна оценка на постигнатото от България от страна на ЕК. В хода на заседанието представителите на Европейската комисия и управленските структури по ФАР от българската администрация обсъдиха възникнали проблеми при изпълнението на проектите, като бяха взети конкретни решения за корективни действия.

Резултатите от проведеното заседание са още едно доказателство за съществуващата добра координация между българската администрация и Европейската комисия, което е гаранция не само за успешното усвояване на средствата по Програма ФАР, но и за бъдещото управление на средствата от Структурните фондове на ЕС.

Водещи новини

Времето