Милен Велчев Откри Семинар За Медии Във Варна

Милен Велчев Откри Семинар За Медии Във Варна

Днес, 20 май 2005 г., министърът на финансите Милен Велчев, заедно с министъра на транспорта и съобщенията Николай Василев, откри семинар за регионалните медии от Североизточен район на планиране по въпроси, свързани с глава 21 от преговорите за присъединяване на България към ЕС – Регионална политика и координация на структурните инструменти.

Форумът се провежда в съответствие с Комуникационната стратегия за присъединяване на България към Европейския съюз.

Североизточният район за планиране е третият по значимост за БВП на страната с дял 14.42% през 2001 г., изтъкна пред журналистите министър Велчев. Убеден съм, че успешното икономическо развитие на региона е от изключителна важност за създаването на националното богатство, добави той.

Министър Велчев припомни, че България получава най-благоприятна финансова рамка от ЕС за първите три години от пълноправното си членство в сравнение с всички новоприсъединили се страни-членки и страните-кандидатки, в размер на 4.6 млрд. евро.

Стартиралите до момента проекти по предприсъединителна програма ИСПА на ЕС в Североизточен район за планиране само във водния сектор надхвърлят 1 млрд. евро., а финансовият ресурс на одобрените проекти на програма ФАР 2002 в региона възлиза на 2.7 млн. евро, посочи Милен Велчев.

Министърът на финансите представи пред местните медии три регионални грантови схеми, насочени специално към Североизточния планов регион. Първата е Интегрирана схема за регионално развитие, с бюджет е 4.1 млн. евро. Този проект цели намаляване на вътрешно-регионалното неравенство по отношение на заетостта, доходите и възможностите за развитие, както и увеличаване на административния капацитет. Ще бъдат финансирани дейности за икономическо развитие на предприятията, повишаване на заетостта и подобряване на инфраструктурата – пътища, водоснабдителни и канализационни системи и др. Размерът на индивидуалния грант е до 100 000 евро, а стартът на проекта се очаква да бъде юли-август 2005 г. Отговорната институция е Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Вторият проект се нарича “Алтернативна заетост”, и е насочен освен към Североизточния и към Северозападния планов регион, съобщи Милен Велчев. Потенциални бенефициенти са малки предприятия от двата региона, а бюджетът по ФАР възлиза на 2.8 млн.евро. По този проект ще се стимулира създаването на нов бизнес и форми на заетост. Индивидуалните грантове са до 20 000 евро, а стартът е през този месец.

Съвместен фонд за малки проекти България – Румъния е другият регионален проект с потенциални бенефициенти общини, местни професионални организации и професионални съюзи. Този проект има отношение към Силистра и Добрич, както и към 6 други области. Бюджетът е 800 000 евро, с които ще се финансират малки неинвестиционни проекти от типа "хора за хора" за развитие на дейности от трансграничен характер, напр. в областта на образованието, културата, местното икономическо развитие и сътрудничеството. Индивидуалният грант е от 10 000 до 50 000 евро, а крайният срок за подаване на документи е 25 май 2005 г. Отговорната институция отново е Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Участващите в семинара за регионални медии експерти от Министерство на финансите представиха изчерпателно пълната информация за това как страната ни може да се възползва от тези 4.6 млрд. евро, които ще получи като член на Европейския съюз през периода 2007 – 2009 г.

Водещи новини

Времето