Министърът На Финансите Милен Велчев Се Срещна С Президента На Сърбия И Черна Гора

Министърът На Финансите Милен Велчев Се Срещна С Президента На Сърбия И Черна Гора

Министърът на финансите Милен Велчев се срещна с президента на Сърбия и Черна гора Борис Тадич. Срещата между двамата се проведе в рамките на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие, която се провежда в Белград. Министър Велчев, в качеството си на гуверньор за Република България в ЕБВР, е ръководител на българската делегация за участие във форума.

По време на срещата президентът на Сърбия е изтъкнал, че взаимоотношенията между България и Сърбия се намирали във възходящо развитие. Според Борис Тадич икономическите отношения между двете страни били изключително динамични в последно време, но имало още потенциал за тяхното развитие. Той подчертал, че приоритет са Сърбия били двустранните инвестиционни проекти с България и посочил за пример магистралата до Ниш и газопровода между двете страни.

Развитието на делото с медицинските сестри в Либия е била другата тема на разговор между финансовия министър и сръбския президент. На срещата Тадич се е ангажирал да направи всичко, което е по силите му, за да се стигне до справедливо развитие на процеса.

Милен Велчев от своя страна е поел ангажимент България да окаже силна подкрепа на Сърбия в следващите години, в контекста на присъединяване на страната към ЕС. Велчев е предложил услугите на Министерство на финансите по отношение на трансфериране на опита на българската администрация в усвояването на европейските фондове и в преговорите с ЕС като цяло.

В рамките на годишната среща на ЕБВР Министър Велчев се срещна и със сръбския си колега Младжан Динкич. На срещата са били обсъдени бюджетните политики на двете страни. Сръбският финансов министър е проявил интерес за това как България е успяла да поддържа силна бюджетна политика в последните четири години.

На годишния форум в Белград Министър Велчев участва и в презентацзия на България пред потенциални чужди инвеститори.

Водещи новини

Времето