Зам.-Министърът На Финансите Любомир Дацов Връчи Сертификати На Специалисти, Успешно Завършили Курс На Обучение По Управление На Публичните Разходи

Зам.-Министърът На Финансите Любомир Дацов Връчи Сертификати На Специалисти, Успешно Завършили Курс На Обучение По Управление На Публичните Разходи

На 26 май 2005 г., заместник министърът на финансите Любомир Дацов връчи сертификатите на първите специалисти от държавната администрация, успешно завършили курс на обучение „Управление на публичните разходи”, провел се в Школата по публични финанси към МФ.

Сертификатите си днес получиха 16 млади специалисти от финансово-счетоводните дирекции на отрасловите министерства.

Зам.-министър Дацов благодари на екипа от Министерство на финансите и Правителството на Кралство Нидерландия, които са направили възможно създаването на Школата по публични финанси, както и на представителя на холандското Министерство на финансите г-н Рон Бринкс, с чието съдействие е разработена програмата й. Той съобщи, че със следващ проект в областта на публичните финанси, също подпомогнат от холандското финансово министерство, ще се продължи развитието на капацитета на Школата и се предвижда да бъде създадена електронна библиотека. На финала на церемонията Любомир Дацов връчи сертификати също и на лекторите, водили занятията в ШПФ.

Директорът на Школата г-жа Мирослава Сиди също благодари на всички лектори и участници и представи накратко учебните модули на курса по Управление на публичните разходи и съобщи, че предстоят следващи по-кратки и специализирани курсове, в съответствие с потребностите на обучаваните служители и изискванията на бюджетната реформа. Тя изрази надежда, че курсът е бил полезен за обучаваните и че с придобитите от него знания младите специалисти ще помогнат да стане бюджетният процес по-рационален, по-ефективен и с по-голяма полза за цялото общество.

Представителят на Министерство на финансите на Кралство Нидерландия г-н Рон Бринкс определи извършената в българската Школа работа като блестяща и подчерта, че е силно впечатлен от професионализма и ентусиазма както на лекторите и организаторите на курсовете, така и на обучаващите се в тях.

Поздравления към екипа и първите курсисти, получаващи официален сертификат от Школата по публични финанси на МФ поднесе и представителят на холандското посолство у нас г-жа Кармен Гонсалвес.

Школата по публични финанси е специализирано звено в Министерство на финансите, чиято цел е да ръководи процеса на изграждане на устойчив капацитет на финансовата администрация в публичния сектор чрез разработване и предлагане на специализирани курсове и семинари в областта на публичните финанси. Целева група на нейните курсове са всички служители от бюджетната администрация на централно и местно ниво. Досега през Школата са преминали 825 участници в общо 33 курса и семинара. Тези обучения са провеждани по различни теми, като програмно и ориентирано към резултатите бюджетиране, бюджетен процес, счетоводство и контрол, управление на държавния дълг, фискална децентрализация и др.

За пръв път от създаването на школата, от 4 до 20 май 2005 г. се проведе дванадесет-дневен курс по Управление на публичните разходи, разработен от специалисти от Министерство на финансите и чуждестранни лектори. Участници в обучението са специалисти от финансово-счетоводните дирекции на отрасловите министерства с професионален стаж не повече от 3 години. Целта на курса е младите бюджетни специалисти да придобият познания относно бюджетния процес като цялостна интегрирана система и да се запознаят с реалната практика и опит в съвременното бюджетиране, както и с насоките и целите на бюджетната реформа. Курсът дава предпочитание на практическата насоченост, чрез която се изясняват основните теоретични знания. Разработен е с подкрепата на Холандското министерство на финансите по проект на програма МАТРА на холандското правителство, която съдейства и за изграждане на капацитета на Школата по публични финанси в МФ.

Съдържанието на курса е разпределено в 10 учебни модула и покрива всички етапи на бюджетното управление: планиране и съставяне, изпълнение, отчитане и контрол. Включени са и теми, свързани с управлението на бюджета на Европейския съюз, управлението на средствата от европейските фондове и последиците за националния бюджет от присъединяването на страна към ЕС.

Гост-лектор от Министерство на финансите на Словения е запознал участниците с бюджетната реалност в новоприсъединена страна-членка на ЕС.

Обучението завършва със симулация на бюджетния процес, в която участниците провеждат “в лабораторни условия” преговори по проектобюджета в рамките на отраслово министерство и с Министерство на финансите, прилагайки на практика придобитите в курса знания и умения.

Защо подобно обучение е важно за служителите на бюджетната администрация:

1. Курсът обхваща практически всички аспекти на бюджетния процес и изгражда бюджетни специалисти с широки познания.

2. Принципът на Школата по публични финанси, че “практици обучават практици” спомага за по-лесното въвеждане на новоназначените служители в спецификата на действителна бюджетна работа.

3. Симулацията на бюджетния процес, като последен модул от обучението, дава възможност за ефективно усвояване на знания и умения чрез практическа работа по конкретни казуси.

4. Като граждани на бъдеща страна-членка на ЕС, участниците в курса се запознават с опита на новоприсъединила се страна и отражението на членството върху националния бюджет.

Водещи новини

Времето