Информационна Система За Управление На Програма Фар Беше Представена В Министерство На Финансите

Информационна Система За Управление На Програма Фар Беше Представена В Министерство На Финансите

Днес, 16 май 2005 г., в Министерство на финансите публично беше представена новата информационна система за управление на програма ФАР на Европейската комисия. Системата може да бъде намерена на адрес - https://phare-mis.minfin.bg и в нея може да се намери пълна информация за предприсъединителна програма ФАР.

Това е втората информационна система, в чиято разработка Министерство на финансите участва, след представената през лятото на миналата година информационна система за програма ИСПА.

„Информационната система за управление на програма ФАР още веднъж доказва последователната политика на МФ за въвеждане на високо технологични информационни системи, подпомагащи дейността по усвояване на средствата от ЕС. По този начин българската администрация се доближава до установените европейски модели и практика за управление на Структурните фондове”, заяви при представянето Боряна Пенчева, директор на дирекция „Управление на средствата от ЕС”. Тя припомни, че програма ФАР се развива като един от най-мощните предписъединителни инструменти, с общ бюджет надхвърлящ 1 млрд. евро. За периода 2001 – 2003 г. бюджетът на национална програма ФАР е 272.6 млн. евро, а за периода 2004 – 2008 г - - 539.5 млн. евро. Бюджетът на програма ФАР - Трансгранично сътрудничество за периода 2001 – 2003 г. възлиза на 88.1 млн. евро, а за 2004 – 2006 г. – 121 млн. евро.

Информационната система за управление на ФАР се състои от две нива – публично и такова за оперативно ползване. В публичната част може да се намерят всички финансови меморандуми, както и проектните фишове. Частта за администрацията дава възможност за генериране на автоматични съобщения, специални доклади, както и мониторинг. Системата подпомага процеса на документооборот между различните институции, като въвежда стандартизиран и унифициран механизъм за обмен на информация, управление, наблюдение и отчитане на дейностите по отделните проекти.

Водещи новини

Времето