Милен Велчев Се Срещна С Представители На Парламентната Група На „Новото Време”

Милен Велчев Се Срещна С Представители На Парламентната Група На „Новото Време”

Днес министърът на финансите Милен Велчев и заместник-министрите Кирил Ананиев и Стамен Тасев се срещнаха с народните представители от парламентарната група на “Новото време” Юлияна Дончева и Величко Клингов.

По време на разговора бяха обсъдени идеите на ПГ “Новото време” за въвеждане на облекчения за дарителите на изкуството и културата. Техните предложения предвиждат да се приспадат до 20% от положителния финансов резултат на компанията за дарения за развитието, съхранението и популяризиране на българската култура и до 10% - когато се създават произведения на изкуството. В хода на разговорите беше постигнато съгласие, че преференции по Закона за данъка върху добавената стойност не могат да се предоставят, такива може да се заложат в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Министерство на финансите не е противник на идеята за създаването на културно лото по смисъла на законопроекта за меценатството или извънредни тиражи на Държавната лотария, приходите от които ще се отделят за култура.

Екипът на Министерството на финансите и представителите на ПГ “Новото време” постигнаха съгласие, че преференциите за дарителите трябва да бъдат заложени в данъчните закони, и те ще бъдат предложени през есента, когато се приемат поправките в тях.

Времето